Prognozes: Trudo partija uzvarējusi Kanādas parlamenta vēlēšanās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Carlos Osorio

Kanādas līdzšinējā premjerministra Džastina Trudo vadītie liberāļi uzvarējuši pirmdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, kas Trudo dos mandātu uz trešo pilnvaru termiņu valdības vadītāja krēslā, prognozē Kanādas telekanāli.

Premjera valdošā partija ieguvusi vairāk vietu parlamentā nekā Erīna O'Tūla vadītie konservatīvie, prognozē Kanādas sabiedriskā raidorganizācija CBC, atsaucoties uz daļējiem rezultātiem.

Taču Trudo partija nav ieguvusi absolūto vairākumu parlamentā, uzrādot teju tādu pat rezultātu kā pirms diviem gadiem.

Liberāļi ieguvuši vai ir vadībā par 156 vietām, kas ir par vienu mazāk nekā 2019.gadā un par 14 vietām mazāk absolūtā vairākuma iegūšanai.

Konservatīvie ieguvuši vai ir vadībā par 121 vietu, kas ir tāds pat rezultāts kā 2019.gadā. Kreisie "Jaunie demokrāti" ieguvuši vai ir vadībā par 27 vietu, kas ir par trim vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, Kvebekā bāzētās partijas "Bloc Quebecois" vietu skaits palicis nemainīgs -32, bet Zaļo partija ieguvusi divas vietas.

Trudo pirmstermiņa vēlēšanas izsludināja pagājušajā mēnesī, cerot, ka veiksmīgā vakcinācijas kampaņa ļaus viņam iegūt nepieciešamo vairākumu, lai pasākumiem valsts atlabšanai pēc pandēmijas nevajadzētu opozīcijas atbalstu.

Pēc sešiem gadiem pie varas Trudo administrācija demonstrē paguruma pazīmes, un liberāļiem ir arvien grūtāk pārliecināt vēlētājus saglabāt tiem uzticību, jo viņiem nācies vilties cerībās, kas tika saistītas ar liberāļu pārliecinošo uzvaru 2015.gadā.

Vēlēšanu priekšvakarā atbalsts abām lielākajām partijām, kas pārmaiņus pārvaldījušas Kanādu kopš 1867.gada, bija līdzīgs, un par katru no tām grasījās balsot pa 31% vēlētāju.

Aptuveni 27 miljoniem balsstiesīgo kanādiešu vēlēšanās jāizraugās 338 parlamenta locekļi, un Trudo cerēja, ka liberāļi izcīnīs vismaz 170 mandātus.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā galvenā uzmanība tika pievērsta tādiem jautājumiem kā cīņa ar klimata pārmaiņām, izlīgums ar iedzimtajiem, pieejami mājokļi, obligātā vakcinācija pret Covid-19 un vakcinācijas pases.

Trudo oponenti premjeru kritizēja arī par pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu pandēmijas laikā.

Savukārt O'Tūls izpelnījies kritiku par pāragru karantīnas ierobežojumu atvieglošanu tajās provincēs, kuras pārvalda konservatīvie.

Tikmēr Pekina brīdinājusi kanādiešus, ka O'Tūla uzvaras gadījumā viņa piedāvātā stingrā nostāja pret Ķīnu, kas šobrīd ir otrs lielākais Kanādas tirdzniecības partneris, izsauks ķīniešu "prettriecienus".

Savukārt Trudo atbalstu paudis bijušais ASV prezidents Baraks Obama un viņa administrācijas valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Tomēr Britu Kolumbijas Universitātes profesors Makss Kamerons norādījis, ka Kanādas vēlēšanās nav vērojama tāda polarizācija kā cīņā starp ASV demokrātiem un republikāņiem.

O'Tūls, kas konservatīvo līdera amatu pārņēma tikai pērn, centies partiju virzīt tuvāk politiskā spektra centram, piespiežot liberāļus aktīvāk meklēt atbalstu kreisi noskaņoto vēlētāju vidū, kas parasti balso par Jauno demokrātu partiju vai zaļajiem, vai pat starp Kvebekas separātistiem.

Tikmēr kampaņas noslēgumā toriji daļu atbalstītāju zaudējuši, tiem pārmetoties bijušā ārlietu ministra Maksima Bernjē vadītās labējās Tautas partijas nometnē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu