Panorāmā protestu dienā nav rādīta tukša 11.novembra krastmala (14)

, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RE:CHECK

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook vairāki tūkstoši cilvēku dalījušies ar ierakstiem, kuros apgalvots: LTV Panorāma it kā nepatiesi atspoguļojusi 18.augustā Rīgā notikušā protesta apmeklētāju skaitu, skatītājiem parādot gandrīz tukšu pasākuma norises vietu – 11.novembra krastmalu. Tā nav taisnība – sestdienas Panorāmā tika parādīts krastmalā atnākušo cilvēku pūlis.

Ierakstos publicētas divas fotogrāfijas: vienā fotogrāfijā ar uzrakstu “Faktiski” redzams samērā liels cilvēku pūlis, bet otrā – ar uzrakstu “LTV Panorāma” – attēlota gandrīz tukša 11.novembra krastmala. Šāds kadrs ne raidījumā, ne LTV Ziņu dienesta Facebook kontā nav atrodams. Ierakstā teikts:

“ 😁 Melu Panorāmas zēni tika palūgti atstāt pasākumu! Tur, kur tauta runā PATIESĪBU, panorāmistiem nav ko darīt!”

Ierakstā paustais neatbilst patiesībai. LTV Panorāma sestdienas raidījumā partijas “Latvija pirmajā vietā” vadītāja Aināra Šlesera rīkotajam pasākumam veltīja vairākas minūtes ilgu sižetu, kurā bija intervēti vairāki tur sanākušie cilvēki un no dažādiem rakursiem rādīts protestētāju pūlis. Sižetā tika teikts, ka pēc policijas aplēsēm, pasākumu apmeklēja vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

Foto: Foto: Ekrānšāviņš no LTV 18.septembra raidījuma Panorāma

Valsts policija savā Facebook kontā rakstīja, ka piketā kopumā bija pulcējušies ap tūkstoš cilvēku, norādot, ka cilvēku skaits dažādos laika periodos bijis mainīgs. Jāpiebilst, ka dezinformācijas izplatītāji dažādās valstīs bieži publicē maldinošus vai nepatiesus apgalvojumus, ka tradicionālie mediji pret Covid-19 ierobežojumiem vērstos protestus neatspoguļo vai norāda daudz mazāku dalībnieku skaitu nekā īstenībā esot bijis. Piemēram, Re:Check iepriekš rakstījis par šādiem nepatiesiem apgalvojumiem saistībā ar notikušajiem protestiem Berlīnē un Rīgā.

Re:Check jautāja ieraksta autorei, kāpēc viņa izplata nepatiesu informāciju, taču viņa

atbildi nesniedza un nobloķēja žurnālistes profilu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu