Marokā par jaunietes grupveida izvarošanu piespriež bargus cietumsodus (5)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

11 vīrieši, kas apsūdzēti pusaudzes nolaupīšanā un grupveida izvarošanā Marokā, notiesāti uz 20 gadiem cietumā, trešdien paziņoja upura advokāts lietā, kas izraisīja valstī plašu sašutumu.

Tolaik 17 gadus vecā Khadija Okkarou 2018. gadā tīmeklī publiskā video pavēstīja par piedzīvoto uzbrukumu. Šāds publisks paziņojums uzskatāms par retu gadījumu konservatīvajā Ziemeļāfrikas valstī, vēsta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Viņa sacīja, ka bīstamas bandas dalībnieki ir nolaupījuši un turējuši viņu ieslodzītu divus mēnešus, izvarojot un spīdzinot.

Videoklipā bija redzamas arī šausminošas rētas, kas, iespējams, radušās no cigarešu apdegumiem un tetovējumiem, kas izveidoti uz viņas ķermeņa.

Meitenes advokāts Ibrahims Hačāns aģentūrai AFP sacīja, ka tiesa atzina apsūdzētos par vainīgiem dažādās apsūdzībās, tostarp izvarošanā, nolaupīšanā un piespiedu ieslodzīšanā.

Vēl diviem apsūdzētajiem tika piespriests attiecīgi divu gadu cietumsods un viena gada nosacīts cietumsods.

Advokāts norādīja, ka notiesātajiem tika piespriests arī naudas sods 200 000 dirhamu apmērā (aptuveni 19 000 eiro).

Advokāts arī uzsvēra, ka spriedumu pārsūdzēs, jo tam jābūt bargākam, ņemot vērā, ka par cilvēku tirdzniecību var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat 30 gadiem. 

"Cietusī joprojām ārstējas, un viņas piedzīvotais būs kopā ar viņu visu mūžu," sacīja advokāts.

Izvarošanas upuri Marokā bieži tiek pakļauti divkāršai traumai, jo konservatīvā musulmaņu sabiedrība viņus vaino par piedzīvotajiem notikumiem.

Valsts mediji un aktīvistu grupas regulāri ceļ trauksmi par nebeidzamo vardarbību pret sievietēm.

2018. gadā Marokā stājās spēkā likums par vardarbības apkarošanu, pirmo reizi piešķirot sievietēm juridisku aizsardzību pret “darbībām, kas tiek uzskatītas par uzmākšanos, agresiju, seksuālu izmantošanu vai sliktu apiešanos”. Jaunais likums arī dod iespēju vardarbības upuriem saņemt atbalstu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu