Berlīnē pirms Bundestāga vēlēšanām ielās iziet tūkstošiem vides aktīvistu (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Piektdien Vācijā tūkstošiem vides aizstāvju, tostarp aktīviste Grēta Tūnberga, devās protesta gājienā, lai piesaistītu politiķu uzmanību klimata krīzei, kamēr vācieši gatavojas doties uz Bundestāga vēlēšanām, vēsta medijs "Deutsche Welle" (DW).

Vides aizstāvju organizācijas "Piektdienas nākotnei" protesti tiek rīkoti globālā "klimata streika" ietvaros visā Vācijā, cenšoties tik sadzirdētiem pirms svētdien gaidāmajām valsts federālajām vēlēšanām.

Organizācijas dibinātāja Grēta Tūnberga, kas pievienojās pasākumam Berlīnē, demonstrantiem sacīja, ka

"neviena politiskā partija nedara pat pietiekami tuvu", lai cīnītos pret klimata krīzi.

"Jā, mums ir jābalso, jums ir jābalso, taču atcerieties, ka ar balsošanu vien nepietiks. Mums jāturpina iet ielās," sacīja Tūnberga mītiņā pie Reihstāga parlamenta ēkas.

Foto: SCANPIX

Neskaitot Berlīni, protesti notiek arī Hamburgā, Freiburgā, Ķelnē un Bonnā. Demonstrācijas Vācijā ir tikai daļa no pasaules mēroga klimata streika, kas ietver kopumā 1400 pasākumus 80 valstīs.

Ko vēl ir vēsta aktīvisti?

Luisa Neibauera, kas vada vienu no organizācijas daļām "Piektdienas nākotnei Vācijā", Francijas ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka vēlas pirms 26. septembra vēlēšanām "radīt spiedienu no ielām".

"Politiskās partijas nav pietiekami nopietni uztvērušas klimata katastrofu," sacīja aktīviste, piebilstot, ka jaunieši vēlas, lai "vairs nebūtu nekādu attaisnojumu" no vecajiem politiķiem par situāciju pasaulē, ko viņi radījuši. 

Foto: SCANPIX

Savukārt klimata aktīviste Jana Boltersdorfa sacīja, ka viņa piedalās, lai "dotu balsi jauniešiem, kuri vēlēšanās piedalīties nevar, bet kuri klimata krīzes dēļ cietīs visvairāk".

Karla Rēmstma, viena no Vācijā notiekošo mītiņu organizatoriēm, portālam DW sacīja, ka

politiķi "neizturas pret klimata krīzi kā krīzi".

"Mēs pieprasām tūlītējus pasākumus emisiju samazināšanai, klimata krīzes veicināšanai un fosilā kurināmā, piemēram, ogļu un gāzes, finansēšanas pārtraukšanai," viņa sacīja.

Viņa piebilda, ka nevienam no viņiem [Bundestāga vēlēšanu kandidātiem] nav izveidotas politiskas programmas, kas atbilstu klimata krīzes ierobežošanai. Tā vietā lielākā daļa politisko partiju veicina klimata krīzi, veidojot jaunas ogļu elektrostacijas, automaģistrāles vai gāzes vadus.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu