Lielvārdes lidlauku varēs izmantot pat sliktos laika apstākļos (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Militārais lidlauks “Lielvārde” ir ieguvis sertifikātu, lai būtu iespējams veikt tā sauktos instrumentālos lidojumus. Tas nozīmē, ka pat pie sliktas redzamības militārie gaisa kuģi varēs veiksmīgi nolaisties. Tādējādi stiprinot Latvijas drošību un kaujas gatavību, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Migla, biezi mākoņi vai stiprs lietus. Turpmāk nekas no uzskaitītā nebūs šķērslis, lai Lielvārdes lidlaukā piezemētos dažāda veida militārie gaisa kuģi.

Gaisa kuģu apkalpošana sliktos laika apstākļos tagad ir iespējama, pateicoties instrumentālo lidojumu sertifikātam. Lai iegūtu šādu dokumentu, bruņotajiem spēkiem bija jāveic virkne mājasdarbu: sākot ar tehniskā aprīkojuma uzlabošanu un beidzot ar personāla apmācību.

"Iedomājieties – naktī jūs braucat pa šoseju ar izslēgtam gaismām. Tādā veidā šis lidlauks tika ekspluatēts līdz šim.

Tagad ir absolūti aprīkots, un lidotāji, ieslēdzot vienu tumbleru, varēs automātiskā režīmā nosēsties," pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

2020.gada jūlijā militārais lidlauks "Lielvārde" saņēma sertifikātu vizuālo lidojumu veikšanai, kas apliecināja, ka lidlauks ir gatavs uzņemt gaisa kuģus, un darbojas visi nepieciešamie dienesti.

Lidlauka sertifikācija atbilstoši instrumentālo lidojumu noteikumiem ir nākamais solis, kad lidojumus var nodrošināt arī pie pazeminātas horizontālās redzamības - sliktu laikapstākļu, piemēram, biezas miglas gadījumā un diennakts tumšajā laikā.

Lai lidlauks iegūtu instrumentālo lidojumu sertifikātu, jāpanāk aeronavigācijas jomas personāla un procedūru atbilstība Eiropas Aviācijas drošības aģentūras prasībām, kā arī lidlauka dienestiem jānodrošina atbilstība īpašām aizsardzības ministra noteiktajām prasībām.

Militārā lidlauka "Lielvārde" attīstības projektā nozīmīga loma ir Nacionālo bruņoto spēku Militārās aviācijas administrācijai, kas uzrauga militārās aviācijas pareizu ekspluatāciju un atbilstību militāro lidlauku standartiem. Tāpat projektā piedalījās daudzi civilie dienesti, tostarp, VAS "Latvijas Gaisa satiksme", valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra.

Savukārt ASV Armija Eiropā un Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza atbalstu gan personāla sagatavošanā, gan, piemēram, aeronavigācijas un gaisa kuģu bremzēšanas sistēmu jomās, sekmējot militārā lidlauka "Lielvārde" instrumentālo lidojumu sertifikāta iegūšanu.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi ASV Valstu partnerības ietvaros veiksmīgi turpinās jau vairāk nekā 25 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus.

Militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonijā apmeklēs arī Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas Gaisa spēku komandieri, kuri 23. un 24.septembrī tiekas Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, lai pārrunātu valstu Gaisa spēku turpmāko sadarbību.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu