Par Kucinas kandidatūru ST tiesneša amatam Saeima lems oktobra beigās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Koalīcijas vienojusies rosināt, ka Saeima Irēnas Kucinas kandidatūru uz Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu izskata oktobra beigās jeb četras nedēļas vēlāk, nekā pašlaik plānots, pastāstīja "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Kā skaidroja politiķis, tas ir saistīts ar praktiskiem jautājumiem, ka

šonedēļ un nākamnedēļ vairāki deputāti būs komandējumos, savukārt ap oktobra vidu Saeimai būs jālemj par valsts budžeta 2022.gadam likumprojektu pakotnes nodošanu skatīšanai parlamenta komisijās.

Vaicāts, vai jautājuma skatīšanas atlikšana nav saistīta ar to, lai varētu "atteikties" no Kucinas kandidatūras, Pūce atbildēja, ka šādas saistības nav, norādot uz iepriekš minētajām organizatoriskajām lietām.

AP vēl nav lēmusi par nostāju attiecībā uz pretendenti, tomēr pēc būtības pašlaik frakcijā atbalsta tai nav. Līdz ar to Pūce atzina, ka laiks līdz oktobra beigām palīdzēs izrunāt to, kā rīkoties tālāk.

Politiķis arī pastāstīja, ka AP frakcijā šodien uzklausīja Kucinu, uzdodot jautājumu gan par viņas izvirzīšanas procedūru, ST attīstības jautājumiem un personīgo redzējumu. Frakcijas vadītājs atzīmēja, ka saruna noritēja "labvēlīgā noskaņā".

Kā ziņots, vairākums no koalīcijas partijām atbalsta Kucinas kandidatūru ST tiesneša amatam, savukārt opozīcijas lielākās partijas savu nostāju plānoja formulēt frakciju sēdēs pirms šī jautājuma skatīšanas Saeimā.

LTV raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar AP politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi.

LTV vēstīja, ka "Attīstībai/Par!" deputātēm Inesei Voikai un Vitai Andai Tēraudai no ASV zvanījis Levits. Vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits kritizēšot AP ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai.

Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

Saeimas Juridiskā komisija iepriekš atbalstīja Kucinas virzīšanu ST tiesneša amatam. Kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība un tai vienbalsīgs atbalsts saņemts no Tieslietu padomes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu