Slovēnija uz laiku aptur "Johnson & Johnson" vakcīnas izmantošanu (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: via www.imago-images.de/imago images/MiS

Slovēnija trešdien apturējusi vakcinēšanu ar uzņēmuma "Johnson & Johnson" izstrādāto Covid-19 vakcīnu, kamēr tiek izmeklēta kādas 20 gadus vecas sievietes nāve divas nedēļas pēc vakcinēšanās.

"Johnson & Johnson" vakcīnas izmeklēšana apturēta uz laiku, kamēr eksperti izmeklēs, vai pastāv saikne starp sievietes nāvi pēc insulta un vakcīnu, kuru viņa saņēma divas nedēļas pirms tam, paziņojis veselības ministrs Janezs Poklukars.

Slovēnijā pēc Covid-19 sertifikātu ieviešanas pēdējo nedēļu laikā daudzi cilvēki izvēlējušies tieši "Johnson & Johnson" izstrādāto Covid-19 vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva.

Reaģējot uz augošo pieprasījumu, Slovēnijas valdība ir apstiprinājusi papildu 100 000 "Johnson & Johnson" Covid-19 vakcīnas devu iegādi no Ungārijas.

Jaunās sievietes nāve šonedēļ ir otrais nopietnais gadījums, kas varētu būt saistīts ar "Johnson & Johnson" vakcīnas blakusparādībām. Slovēnijā šo vakcīnu saņēmuši aptuveni 120 000 cilvēku.

Poklukars uzsvēra, ka vakcīnas sniegtais labums joprojām atsver riskus.

Taču vakcīnas izmantošanas apturēšana, domājams, vairos protestētāju pūļus demonstrācijā, kas šodien Ļubļanā plānota pret vakcināciju un ierobežojumiem, kas noteikti cīņā ar Covid-19.

Iepriekš līdzīgos protestos ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, un nesen demonstranti iesaistījās sadursmēs ar policistiem.

Gatavojoties šodienas protestiem, policisti uzstādījuši metāla žogus un aicinājuši demonstrantus saglabāt mieru.

Līdzīgi kā lielākajā daļā Austrumeiropas un Centrāleiropas, arī Slovēnijā pēdējās nedēļās pieaudzis ar Covid-19 saslimušo cilvēku skaits.

Slovēnijā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti gandrīz 48% no valsts diviem miljoniem iedzīvotāju, kas ir mazāk nekā daudzās citās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Slovēnija ir rekomendējusi "Johnson & Johnson" vakcīnu visiem cilvēkiem, kas vecāki par 18 gadiem. Vairākas citas valstis ir ieteikušas šo vakcīnu tikai vecāka gada gājuma cilvēkiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu