Atjaunotais Laubes nams kļūs par "MADARA Cosmetics" otrajām mājām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

AS MADARA Cosmetics līdzīpašnieki Uldis Iltners un Lotte Tisenkopfa-Iltnere devuši jaunu elpu vēsturiskam, 1924. gadā celtam namam Pārdaugavā, Baložu ielā 20a. Namu projektējis tā pirmais īpašnieks, viens no ievērojamākajiem 20. gs. latviešu arhitektiem, profesors Eižens Laube (1880–1967).

Ēku Baložu ielā AS MADARA Cosmetics dibinātāji un vadītāji iegādājās neilgi pirms Covid-19 pandēmijas sākuma. Lottes rūpīgā vadībā Eižena Laubes projektētā ēka ieguvusi jaunu spožumu – nams šobrīd atvēlēts uzņēmuma komandai, kļūstot par satikšanās, eksperimentālu projektu īstenošanas, mākslas un kultūras pasākumu norises vietu.

Foto: Publicitātes foto

AS MADARA Cosmetics valdes priekšsēdētāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere: „Pret seno namu izturamies ar īpašu cieņu un uzmanību. Tas bija liels izaicinājums – vēsturisko apvienot ar mūsdienīgo, lai šī vieta iemiesotu mūsu kompānijas jauneklīgo enerģiju un skatu nākotnē. Vienlaikus tas bija ļoti aizraujoši, jo mūsu stāstos atradām daudz kopīgā. Savām celtnēm Laube izmantoja vietējo akmeni, metālu, koku. Viņu vadīja pārliecība, ka jālieto tikai dabīgi materiāli, tos nedrīkst imitēt. Arī MÁDARA kosmētika ir ekoloģiska, tās pamatā ir dabīgas sastāvdaļas. Savos apcerējumos par arhitektūru Laube uzsver nepieciešamību izzināt Latvijas zemi un tās bagātības, un ar to jau kopš MÁDARA pirmsākumiem nodarbojamies arī mēs. Tāpat mūs vieno latviskās identitātes meklējumi, apzinoties, ka tā atrodas nebeidzamā tapšanā un mainībā.”

Lotte Tisenkopfa-Iltnere: „Veidojot nama logo, detalizēti pētījām un analizējām 20. gs. 20.–30. gadu burtu dizainu Latvijā. Līdzīgi kā Laube izmantoja tradicionālos ornamentus, veidojot no tiem jaunus, mēs dekonstruējām nama nosaukumā ietvertos burtus, radot jaunas zīmes, kurās simboliski sastopas sakņu apzināšanās un nākotnes apjausma.”

Pirmā iespēja iepazīties ar atjaunoto ēku interesentiem būs jau 24. septembrī, kad Laubes namā tiks atklāta audiovizuāla izstāde Paštrokšņi, kas vēstī par slimības pieredzi un tās dažādajām šķautnēm. Par izstādes impulsu kalpojis Paulas Tisenkopfas pieredzes stāsts, kuru mākslas valodā iedzīvinājuši rakstniece Inga Gaile, videomākslinieks Rolands Briedis, fotogrāfs Māris Ločmelis un dizainere Tatjana Raičiņeca. Izstādes kuratore Kristīne Liniņa. Ieeja izstādē par ziedojumiem, kas tiks novirzīti Rozā vilciena labdarības fondam, lai nodrošinātu praktisku atbalstu Latvijas sievietēm, kuras skāris krūts vēzis.

Foto: Publicitātes foto

Neoklasicisma stilam raksturīgas iezīmes ir formu ģeometriska vienkāršība, lakonisms, simetrija. Klasiskie elementi un orderis lietoti galvenokārt vispārinātā, vienkāršotā veidā. Ēku rotājumiem raksturīgi ziedu un ģeometriski motīvi, un tādi izmantoti arī Laubes nama griestu dekorācijās un vitrāžās. Atšķirībā no klasiskā ofisa namam piemīt īpaša noskaņa un mājīguma sajūta.

SIA MADARA Cosmetics dibināta 2006. gadā, īsā laikā kļūstot par vienu no vadošajiem kosmētikas ražotājiem Ziemeļeiropā. 2017. gadā uzņēmums no SIA pārtop par AS. Uzņēmuma akcijas kotētas biržas Nasdaq Baltic alternatīvajā tirgū First North. 2016. gadā MADARA Cosmetics atvēra jaunu ražošanas un biroja ēku Mārupē, kuras kopējā platība ir 2700 kvadrātmetri un kas apvieno ražošanas zonu, noliktavu, produktu izstrādes un kvalitātes kontroles laboratoriju, kā arī plašas biroja telpas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu