Baltkrievijā likvidēta pēdējā cilvēktiesību aizsardzības organizācija valstī (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Maxim Guchek/BelTA photo via AP

Baltkrievijas Augstākā tiesa likvidējusi nacionālo Helsinku komiteju - pēdējo valstī reģistrēto cilvēktiesību aizsardzības organizāciju, vēsta "Radio Brīvība" baltkrievu redakcija. Sēde notikusi ceturtdien.

Tieslietu ministrija apsūdzēja organizāciju rupjā likuma pārkāpumā, ka tā apmaksājusi divus novērotājus 2020.gada prezidenta vēlēšanās.

Aktīvisti noliedz, ka būtu noticis likumpārkāpums, un norāda, ka viņiem joprojām nav parādīti dokumentu oriģināli, kas apstiprina valdības nostāju.

Kopš jūlija vidus visā Baltkrievijā notiek nevalstisko organizāciju masveida likvidācija.

Diktatora Aleksandra Lukašenko režīms vēršas pret cilvēktiesību aizsardzības, labdarības, izglītības un pētnieciskajām organizācijām.

To pārstāvji tiek aizturēti, dzīvesvietās un birojos notiek kratīšanas, tiek arestēti konti.

Kā liecina cilvēktiesību centra "Vjasna" līdz 9.septembrim apkopotie dati, valstī trīs mēnešu laikā tika likvidētas 135 nevalstiskās organizācijas.

Kā ziņots, pēc pērn 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu