Tukuma slimnīcā pieļauj citu pakalpojumu samazināšanu Covid-19 pacientu aprūpes nodrošināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai nodrošinātu Covid-19 pacientu aprūpi, var nākties samazināt citus pakalpojumus, aģentūrai LETA sacīja Tukuma slimnīcas direktore Dzintra Rabkeviča.

Viņa atzina, ka Covid-19 pacientiem paredzētās gultasvietas slimnīcā aizpildījušās strauji, lai arī lēmums par gultasvietu izveidi iestādē pieņemts tikai aizvadītās nedēļas nogalē. Pašlaik nodaļa faktiski ir pilna, tāpēc ir jādomā, kur izvietot šos pacientus.

"Skatīsimies, kur, iespējams, ir jāsamazina citi pakalpojumi," pauda Rabkeviča, piebilstot, ka liela noslodze ir arī intensīvās terapijas gultasvietām, un, ņemot vērā līdzšinējo tendenci, arī tās drīzumā būs piepildītas.

Lai situāciju atrisinātu, slimnīcas vadītāja ir saziņā arī ar novada pašvaldības vadību. Tāpat iespējamie risinājumi pārrunāti ar Bauskas slimnīcu.

Ar dalītām jūtām Rabkeviča vērtē iespēju pacientus izvietot gaiteņos un citās telpās, jo ar fizisku gultu vien nepietiek, jānodrošina arī personāla klātbūtne un pakalpojums. "Personāls mums ir lielākajā zelta vērtībā," atzina direktore.

Savukārt ātrākā pacientu izrakstīšana nereti nozīmējot to, ka pēc laika daļa tiek hospitalizēta atkārtoti.

Slimnīcas vadītāja stāstīja, ka pašlaik slimnīcā lielākoties ārstējas Covid-19 pacienti no Rīgas un Pierīgas.

Daudz Covid-19 pozitīvu pacientu ir arī vietējiem ģimenes ārstiem, zināja stāstīt Rabkeviča.

Kā vēstīts, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) šodien Veselības ministriju lūgs izsludināt ārkārtas situāciju Latvijas veselības nozarē, jo nakts laikā situācija Covid-19 dēļ krasi pasliktinājusies, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja NMPD vadītāja Liene Cipule.

Cipule skaidroja, ka šāds lūgums tiks izteikts jau trešo reizi, jo aizvadītajā diennaktī situācija bija ļoti sarežģīta, jo nakts laikā bija izveidojušās rindas pie slimnīcām, lai uz tām nogādātu pacientus.

"Aizvadītajā diennaktī mēs saskārāmies ar vietu trūkumu slimnīcās, kas īpaši izteikts bija Rīgas reģiona slimnīcās, proti, gan Ogres, Tukuma un Jūrmalas slimnīcās vairs nebija vietas, lai tajās varētu ievietot atvestos Covid-19 pacientus. Tas nozīmē, ka mums ir jāmeklē uz kādām slimnīcām vest pacientus, un tajā brīdī pie tām veidojās rindas, tādējādi radot situāciju, ka brigādes ir jau aizņemtas un mēs nevaram tās nosūtīt uz citiem izsaukumiem," skaidroja Cipule.

Vietas slimnīcās tiek pārprofilētas konkrētajā dienā, piemēram, dienu iepriekš ar papildu gultas vietām Covid-19 pacientiem tika atvērtas Tukuma un Balvu slimnīcas, bet tās divu dienu laikā jau ir aizpildītas.

"Mēs redzam, ka pārslogotas ir slimnīcas, laboratorijas un ģimenes ārstu prakses, kas liek domāt, ka Covid-19 izplatības krīze netiek veiksmīgi vadīta," uzskata dienesta vadītāja.

Viņasprāt, tagad neesot jautājums, vai, bet drīzāk, kad tiks ieviesti ierobežojumi, jo tas ir valsts drošības jautājums, kam par iemeslu kalpo pašreizējā situācija, kad cilvēkiem vairs nevarēsim garantēt Satversmē noteiktās tiesības uz veselības aprūpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu