Brīvprātīgie izmeklētāji nāk klajā ar versiju par sērijslepkavas Zodiaka identitāti

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

Privātie izmeklētāji ASV uzskata, ka atklājuši vairāk nekā 50 gadus nenotvertā sērijslepkavas Zodiaka identitāti. Taču Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un policija uz jauno versiju raugās skeptiski, vēsta raidorganizācija BBC.

Zodiakam, kurš 60. un 70. gadu mijā terorizēja Kaliforniju, tiek piedēvētas piecas slepkavības, taču pats slepkavnieks lielījies, ka nogalinājis 37 cilvēkus. Viņš ne tikai nodarbojās ar slepkavošanu, bet arī sūtīja presei šifrētus ziņojumus.

Privāto izmeklētāju grupa "Case Breakers" versija - Zodiaks ir 2018.gadā mirušais Gerijs Frānsiss Pousts. Turklāt "ļoti ticams", ka viņš pastrādājis pusaugu vecuma meitenes slepkavību, kas līdz šim nav tikusi piedēvēta Zodiakam.

Grupa norāda uz vizuālo līdzību starp Poustu un policijas 1969.gadā izveidoto fotorobotu, īpaši to, ka abiem uz pieres ir rētas, kā arī Zodiaka šifrētajos ziņojumos esot iekļauta Pousta vārda anagramma - burti sajauktā secībā.

Zodiaks savulaik teica, ka šifrētajos ziņojumos esot atklājis savu identitāti. Pirmā atšifrētā ziņojuma pēdējās 18 zīmes bija nesakarīgs burtu virknējums. 

"Case Breakers" šonedēļ paziņoja, ka esot "pierunājuši aculieciniekus, iesnieguši tiesā viņu liecības un tikuši pie gadu desmitiem vecām fotogrāfijām, ko Pousts attīstīja", ko likumsargi varēšot izmantot kā pierādījumus.

Grupā "Case Breakers" kā brīvprātīgie darbojas apmēram 40 cilvēki, kuri strādājuši tādās jomās kā policija, bruņotie spēki, jurisprudence un zinātne. Grupas mājaslapā norādīts, ka tā esot atradusi jaunus pierādījumus vairākās ilgstoši neatrisinātās lietās.

Taču FIB un vietējā policija noraidījusi brīvprātīgo izvirzīto versiju par Zodiaka identitāti, norādot, ka Pousts patlaban neesot aizdomās turamā statusā. Sanfrancisko un Riversaidas policija kritiski izsakās par grupas savāktajiem "netiešajiem pierādījumiem".

Pēdējais lielais izrāviens Zodiaka lietā notika pagājušogad, kad neatkarīgie kriptogrāfijas entuziasti atšifrēja vienu no ziņojumiem, ko sērijslepkava izsūtīja laikrakstiem, draudot nepublicēšanas gadījumā pastrādāt jaunas slepkavības. Tajā nebija nekādu norāžu uz Zodiaka identitāti, bet bija teikts: "Ceru, ka jums ir jautri mēģināt mani noķert."

Par Zodiaka iespējamo identitāti ir vairākas versijas. Savulaik aizdomās tika turēts bijušais skolotājs Arturs Lejs Allens, kurš bija tiesāts par seksuāla rakstura noziegumiem pret bērniem un ap kura ieslodzīšanas laiku beidzās Zodiaka aktivitātes. Tomēr 2002.gadā, kad no Zodiaka vēstuļu pastmarkām tika izveidots daļējs slepkavas DNS profils, Allens tam neatbilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu