Polijā notiks demonstrācijas Eiropas Savienības atbalstam (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters

Polijā svētdienas vakarā paredzētas demonstrācijas valsts dalības Eiropas Savienībā (ES) atbalstam, un tiek prognozēts, ka tajās piedalīsies tūkstošiem cilvēku.

Demonstrācijas izsludinājis Polijas lielākās opozīcijas partijas - liberālās "Pilsoniskās platformas" - līderis, bijušais Eiropadomes prezidents un kādreizējais premjerministrs Donalds Tusks, kurš brīdinājis par izstāšanās briesmām.

Tusks aicinājis cilvēkus "aizsargāt eiropeisku Poliju". "Mums ir jāglābj Polija, neviens cits to mums nedarīs," tviterī pavēstīja Tusks.

Polijas Konstitucionālais tribunāls ceturtdien nolēma, ka daži ES līguma panti nav "savienojami" ar Polijas konstitūciju, izsaucot kārtējo bloka krīzi un vairojis runas par Polijas iespējamo izstāšanos no ES.

Politiķi visā Eiropā nosodījuši Polijas Konstitucionālā tribunāla spriedumu, ar kuru apdraudēta ES tiesiskā sistēma, un Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns pat brīdinājis, ka Varšava "spēlējas ar uguni".

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka Polijas Konstitucionālā tribunāla ceturtdienas spriedums esot viņu "dziļi satraucis" un ka EK darīs visu, ko var, lai nodrošinātu ES tiesību normu prioritāti.

Tikmēr Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, atzinīgi novērtējot tiesas spriedumu, uzsvēris, ka Polijas nevēlas pamest ES, taču pret katru no dalībvalstīm ir jāizturas ar cieņu un kā pret līdztiesīgu partneri.

Starp Varšavu un Briseli jau ilgu laiku pastāv domstarpības jautājumos par demokrātijas standartiem un tiesu varas neatkarību.

Taču ceturtdienas spriedums, ar kuru atzīts, ka atsevišķi ES līguma panti "nav savienojami" ar Polijas konstitūciju, izsaucis tiešu Briseles un Varšavas konfrontāciju.

Tajā pašā laikā Polijas valdība, kuru veido nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) uzsver, ka tā neplāno nekādu "Polexit", un poļu vidū atbalsts dalībai ES ir ļoti augsts.

"Mēs vēlamies savstarpējas cieņas kopienu, nevis vienlīdzīgo un vienlīdzīgāko apvienību. Šī ir mūsu kopiena, mūsu Savienība," norādījis Moraveckis. "Tāda ir savienība, ko vēlamies, un tāda veida savienību mēs radīsim."

Fon der Leiena savā paziņojumā norādījusi, ka ES pilsoņiem un uzņēmumiem nepieciešama tiesiskā pārliecība un ka EK izmantos visas savas pilnvaras, ko tai piešķir ES līgums, lai nodrošinātu, ka ES tiesību normas pārākas pār nacionālo likumdošanu.

Leiena piebildusi, ka EK aši izanalizēs situāciju, lai lemtu par savu turpmāko rīcību.

Tikmēr Briseles amatpersonas izteikušās, ka Varšavai draud sodanaudas, kā arī tiesāšanās, kas var gan ievilkties mēnešiem, ja ne gadiem ilgi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu