Kariņš: Ar akadēmisko ekspertu grupu bija ļoti konstruktīva sadarbība (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Ar akadēmisko ekspertu grupu bija ļoti konstruktīva sadarbība, reizē valdībai pašai trīs krīžu apstākļos jāpieņem lēmums, cik lielā mērā ņemt vērā ekspertu ieteikumus, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vaicāts, vai akadēmisko ekspertu grupas lēmums uz nenoteiktu laiku pārtraukt darbību būtu kā signāls, ka ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai ir jāpaplašina, Kariņš izteica pateicību ekspertu grupai par brīvprātīgu sava laika un enerģijas ziedošanu un norādīja, ka viņam ar šo grupu un atsevišķiem ekspertiem esot bijusi ļoti konstruktīva sadarbība.

Premjers norādīja, ka šajā kontekstā jāveic uzlabojami valsts pārvaldē un ka kopā ar 2022.gada valsts budžetu virzītajam jaunajam atalgojuma modelim valsts pārvaldē ir jānodrošina iespēja atalgot savā jomā kompetentus un spējīgi cilvēkus.

Kariņš atzīmēja, ka

ekspertu ieteikumu būtu "daudz derīgāki un iedarbīgāki", ja tie tiktu iestrādāti jau lēmumu sagatavošanas procesā, ne tikai būtu zināmi lēmumu pieņemšanas brīdī.

Vaicāts par to, valdība nav piekritusi akadēmiskās ekspertu grupas ierosinājumam par stingrākiem ierobežojumiem, premjers pauda, ka tā ir valdības izšķiršanās, vai un cik lielā mērā ņemt vērā ekspertu viedokli.

"Šajā gadījumā mūsu lēmums (..) pamatā ir tieši ekspertu izstrādātais, tikai ne (..) katrā atsevišķā punktā,"

pauda Ministru prezidents, kurš norādīja, ka ir gan eksperti saslimšanas jautājumos, gan arī eksperti par socioloģiskajiem jeb sabiedriskajiem procesiem valstī. Valdībā pieņemtais par Covid-19 ierobežojumiem ir, tajā skaitā, ekspertu izstrādāts, izrietēja no Kariņa paustā.

Kariņš uzsvēra, ka viņam kā valdības vadītājam ir jāatrod pareizais līdzsvars starp visām vajadzībām. Politiķis norādīja, ka valstī ir trīs dažādas krīzes - Covid-19 pandēmija, situācija uz robežas ar Baltkrieviju un "zināma krīze" ar sabiedrības sašķelšanos - un ka valdībai tās ir jāskata kopumā.

Kā ziņots, akadēmiskās vides ekspertu grupa pārtrauc savu darbību uz nenoteiktu laiku, jo grupas sadarbības modelis ar Ministru kabinetu nav attaisnojis ieguldītās pūles, liecina ekspertu grupas publiskais paziņojums.

Paziņojumā norādīts, ka Krīzes vadības padomes sekretariāts sagatavoja ārkārtējās situācijas ieviešanas scenāriju, kas paredzēja stingru ierobežojumu noteikšanu uz trijām nedēļām visiem valsts iedzīvotājiem. Ekspertu grupa atbalstīja šo scenāriju ar nelieliem ieteikumiem. Ministru kabinets tomēr lēma par mazāk stingriem ierobežojumiem, vienlaikus būtiskus ierobežojumus nosakot tikai tiem iedzīvotājiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai nav to pārslimojuši, atzīmēts paziņojumā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu