Šī gada sākumā krievu jurists, kas atpazīstamību ieguvis kā blogeris un sociālais aktīvists, kas pievērsis sabiedrības uzmanību korupcijas un politiskajām problēmām Krievijā, Aleksejs Navaļnijs, publiskoja savu video, kas izgaismo korupciju. Tajā bija attēlota grezna pils pie Melnās jūras, kas piederēja nevienam citam kā Krievijas prezidentam. Bet grezno piļu visā bijušajā Padomju Savienībā ir krietni vairāk...

Šīs mega savrupmājas ir varas, bagātības un korupcijas simboli, un tām ir būtiska loma šo valstu nacionālajā naratīvā - turklāt bez savas pārmērīgās greznības un ambīcijām daudzas no tām ir bagātas arī ar intrigām. Lūk, vēl četras milzīgas pilis, par kurām ir vērts zināt Austrumu bloka arhitektūras kontekstā.

Mežihirjas rezidence

Kijeva, Ukraina

Viktors Janukovičs, bijušais Ukrainas prezidents, no 2002. gada līdz 2014. gada Maidana revolūcijai baudīja savas dzīvesvietas plašos laukus un ekstravagantos dekorus. Pēc tam viņš aizbēga uz Krieviju un savrupmāju konfiscēja protestētāji un nodeva valstij. Brīvprātīgie atklāja failus, kas bija pilni ar dokumentiem, kas vēlāk tika publicēti tiešsaistē, atklājot Janukoviča korupcijas mērogu.

Turklāt savrupmājas pārspīlētais un ekstravaganti iekārtotais interjers ne mazāk norādīja uz Janukoviča nedarbiem (tostarp neapšaubāmi krimināli slikto gaumi). Rezidencē atradās dažādas dāvanas no ietekmīgiem draugiem un domubiedriem: slavenākā no tām bija žilbinošs divus kilogramus smags zelta maizes klaips. Citas istabas bija pilnas ar tropu putniem, bet laukā staigāja strausi. Un, lai arī Mežihirjas rezidencē nav īpašas diskotēkas zāles kā Putina rezidencē pie Melnās jūras, tajā ir boksa rings un uz telpas sienām freskas ar gladiatoru cīņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X