Pagarina par ķīmisko ieroču izmantošanu Krievijai noteiktās ES sankcijas (2)

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropadome vēl par gadu pagarinājusi Eiropas Savienības (ES) sankcijas Krievijai un Sīrijai, kas tām noteiktas par ķīmisko ieroču izmantošanu, teikts pirmdien Eiropadomes mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Sankcijas pagarinātas līdz 2022.gada 16.oktobrim.

Sankciju sarakstā ir divas organizācijas un 15 fiziskās personas, arī desmit Krievijas pilsoņi un viena Krievijas organizācija - Valsts Zinātniski pētnieciskais organiskās ķīmijas un tehnoloģiju institūts.

Sankcijām pakļauto Krievijas pilsoņu vidū ir Federālā Drošības dienesta direktors Aleksandrs Bortņikovs, prezidenta administrācijas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Sergejs Kirijenko un prezidenta iekšpolitikas pārvaldes priekšnieks Andrejs Jarins.

Viņi iekļauti sankciju sarakstā kā cilvēki, kas bijuši līdzdalīgi opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanā ar ķīmisko kaujas vielu "Novičok".

Sankcijas vēl kopš 2018.gada noteiktas Krievijas Bruņoto spēku ģenerālštāba galvenās pārvaldes (bijušās Galvenās izlūkošanas pārvaldes, GRU) domājamajiem darbiniekiem Anatolijam Čepigam un Aleksandram Miškinam, kas ir pazīstami arī kā Ruslans Boširovs un Aleksandrs Petrovs, kā arī citiem drošības struktūru pārstāvjiem.

Līdzās Krievijas pilsoņiem ES sankcijām pakļauti arī pieci Sīrijas pilsoņi un Sīrijas Zinātniski pētnieciskais centrs (SSRC).

Sankcijām pakļautajām fiziskajām personām aizliegts iebraukt ES teritorijā, to aktīvi ES bankās iesaldēti.

Juridiskām personām aizliegta piekļuve ES finansējumam.

Šis ir jau trešais Eiropadomes lēmums par Krievijai saistībā ar ķīmisko ieroču izmantošanu noteikto sankciju pagarināšanu.

Sākotnēji sankcijas tik ieviestas 2018.gadā pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas ar "Novičok" Lielbritānijā.

Vēlāk viens no iemesliem sankciju pagarināšanai bija uzbrukums ar "Novičok" Navaļnijam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu