Rumānijas prezidents premjera amatam nominē bijušo ES komisāru Čjološu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Dačians Čjološs
Dačians Čjološs Foto: Reuters/ScanPix

Rumānijā turpinoties politiskajai krīzei, prezidents Klauss Johanniss pirmdien premjerministra amatam nominējis bijušo Eiropas Savienības (ES) zemkopības komisāru Dačianu Čjološu, kas Rumānijas premjera amatu ieņēma no 2015.gada novembra līdz 2017.gada janvārim.

Reformistu Rumānijas glābšanas savienības (USR) līderis Čjološs apliecinājis, ka nominācija viņam ir pagodinājums.

"Mūsu mērķis ir izvilkt Rumāniju no krīzes, un šī mērķa labā mums ir vajadzīga liela atbildība no visiem politiskajiem spēkiem," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja premjera amatam nominētas Čjološs.

Lai nonāktu amatā, Čjološam jānodrošina vairākums parlamentā, un tas fragmentētajā politiskajā ainavā būs grūts uzdevums.

Divas partijas jau signalizējušas, ka viņu neatbalstīs.

52 gadus vecais Čjološs 90.gados studēja agronomiju Francijā un līdz nesenam laikam bija Eiropas Parlamenta politiskās grupas "Renew Europe" prezidents.

Līdzšinējā premjera Florina Kicu vadītā Rumānijas valdība, kas atradās pie varas tikai deviņus mēnešus, 5.oktobrī neizturēja uzticības balsojumu.

Politiskā krīze valsti pārņēmusi brīdī, kad Rumānija cīnās ar Covid-19 pandēmijas ceturto vilni un tuvojas ziema, kas straujā energoresursu cenu pieauguma dēļ draud ar milzu apkures rēķiniem.

49 gadus vecais bijušais baņķieris Kicu, kas pārstāv konservatīvo Nacionāli liberālo partiju (PNL), premjera amatu ieņēma kopš decembra, kad tika izveidota jaunā valdība pēc parlamenta vēlēšanām.

Taču septembrī valdošo koalīciju pameta centriski labējā USR, jo to neapmierināja Kicu "diktatoriskās tieksmes".

Savukārt opozīcijā esošie sociāldemokrāti (PSD) valdību apsūdzēja par rumāņu dzīšanu nabadzībā un valsts parāda audzēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu