Hospitalizētais Čehijas prezidents tiksies ar parlamenta vēlēšanu uzvarētāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Čehijas prezidents Milošs Zemans, kurš kopš svētdienas ārstējas slimnīcā, piekritis tikties ar parlamenta vēlēšanu uzvarētāju, trešdien paziņojis prezidenta preses pārstāvis.

Zemanam ir izšķiroša loma pēc vēlēšanām, jo prezidents izlemj, kuram uzdot valdības veidošanu, un viņam tagad jāizvēlas starp līdzšinējo premjerministru un seno sabiedroto Andreju Babišu un labējo deputātu Petru Fialu, kura vadītā koalīcija "Kopā" uzvarēja parlamenta vēlēšanās.

8.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās par koalīciju "Kopā", ko veido trīs centriski labējās partijas - pilsoniskie demokrāti, TOP 09 un kristīgie demokrāti -, nobalsoja 27,79% čehu, kamēr Babiša vadīto populistisko partiju "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) atbalstīja 27,12% vēlētāju.

Otra opozīcijas partiju apvienība "Pirātu partija un centriskie mēri un neatkarīgie" ieguva 15,62% balsu.

ANO būtu grūti iegūt atbalstu parlamentā, bet "Kopā" var nodrošināt vairākumu kopā ar otro opozīcijas partiju apvienību.

Zemans tika hospitalizēts svētdien neilgi pēc tikšanās ar Babišu. Čehijas mediji vēsta, ka prezidentam ir nopietnas problēmas ar aknām.

Fiala šodien pavēstīja, ka partiju apvienības, kas izraudzījušās viņu par savu kandidātu premjerministra amatam, vēlas parakstīt koalīcijas vienošanos līdz 8.novembrim.

Līdz 8.novembrim jaunajam parlamentam jāsapulcējas uz pirmo sēdi.

Babišs otrdien paziņoja, ka Zemans svētdien solījis uzticēt viņam jaunās valdības veidošanu.

Zemans pirms vēlēšanām paziņoja, ka pēc vēlēšanām premjera amatam izvirzīs partijas, nevis koalīcijas līderi, dodot mājienu, ka Babišam pirmajam tiks uzticēts mēģinājums veidot valdību.

Taču politologi pieļauj, ka, ņemot vērā jaunā parlamenta sastāvu, Babišam nāktos grūti nodrošināt vairākumu parlamentā vai turpināt valdīt ar mazākuma valdību.

Tikmēr Čehijas senatori ir sākuši pētīt iespējas, kā apiet prezidentu valdības veidošanas procesā.

Saskaņā ar konstitūciju abas parlamenta palātas ar vienkāršu balsu vairākumu var pieņemt rezolūciju, kurā teikts, ka prezidents "nopietnu iemeslu dēļ nevar pildīt savus amata pienākumus".

Pēc šādas rezolūcijas prezidenta pilnvaras pārņemtu aizejošais premjerministrs un jaunā parlamenta spīkers, kuriem būtu tiesības izvirzīt nākamo premjerministru.

Taču prezidenta preses pārstāvis šodien uzsvēra, ka Zemans jūtas labi.

"Prezidents komunicē, novēro politisko situāciju un iepazīstas ar jaunumiem," sacīja Zemana preses pārstāvis.

Babišam Čehijā draud apsūdzības par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izkrāpšanu un nesen publiskotie "Pandoras dokumenti" liecina, ka viņš izmantojis ārzonās slēptos līdzekļus nekustamo īpašumu iegādei Francijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu