Čīles opozīcija sākusi impīčmenta procedūru pret prezidentu Piņeru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Čīles prezidents Sebastjans Piņers.
Čīles prezidents Sebastjans Piņers. Foto: AP/Scanpix

Čīles opozīcija trešdien sākusi impīčmenta procedūru pret prezidentu Sebastjanu Piņeru saistībā ar "Pandoras dokumentos" fiksētu aizdomīgu darījumu.

Piņera "izmantoja savu amatu personīgam biznesam", norādīja kongresmenis Tomass Hiršs, prezentējot apsūdzības Kongresa apakšpalātā, kas ir pirmais solis impīčmenta procesā, kurš var ilgt vairākas nedēļas.

Čīles prokuratūra 8.oktobrī sāka izmeklēšanu par darījumu, kas fiksēts "Pandoras dokumentos", kas ir starptautiskā pētnieciskā žurnālistu konsorcija koordinēts pētījums par politiķu slepenajām bagātībām. Pētījums liecina, ka pasaules politiķi, tostarp esošie un bijušie valstu un valdību vadītāji, noslēpuši miljonus ārzonu firmās.

Čīles prokuratūra izmeklē kalnrūpniecības uzņēmuma "Doming" pārdošanu caur Piņeras bērniem piederošu kompāniju 2010.gadā, kad Piņera atradās prezidenta amatā pirmo termiņu.

Piņera, kurš ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Čīlē, noliedzis, ka būtu pastrādājis ko pretlikumīgu, un paudis pārliecību, ka tiesas apstiprinās viņa nevainīgumu.

Čīles Kongresa apakšpalātai, ko kontrolē opozīcija, tagad jāizlemj, vai apstiprināt vai noraidīt apsūdzības, kas celta pret Piņeru. Balsojums par to, domājams, notiks novembra pirmajā nedēļā, AFP atklāja avots kongresā.

Ja apsūdzības tiks atbalstītas, lieta tiks nodota Senātam, kam būs jādarbojas kā zvērinātajiem, lemjot par Piņeras tālāko likteni.

Piņeras otrais termiņš prezidenta amatā sākās 2018.gada martā un beigsies nākamā gada 11.martā.

"Pandoras dokumenti" saista Piņeru ar "Dominga" pārdošanu uzņēmējam un tuvam prezidenta draugam Karlosam Delano par 152 miljoniem dolāru. Liela daļa no darījuma tik noslēgta Britu Virdžīnās. Turklāt viens no līguma nosacījumiem paredzēja, ka pēdējais maksājums tiks veikts tikai gadījumā, ja "Dominga" darbības zona netiks atzīta par aizsargājamu teritoriju, kā to pieprasīja vides aizstāvju organizācijas.

Šī lēmuma pieņemšana atrodas Čīles prezidenta kompetencē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu