Žurnāls "Ir": Valdības atbalstītais ierobežojumu scenārijs var nozīmēt vairāk nekā 4300 cilvēku nāvi (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets".
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets". Foto: Zane Bitere/LETA

Saskaņā ar ekspertu modelētajiem situācijas scenārijiem Ministru kabineta atbalstītais Covid-19 ierobežojumu variants līdz pavasarim varētu nozīmēt vairāk nekā 4300 cilvēku nāvi, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir".

Pagājušās nedēļas beigās valdība pēc ilgstošām diskusijām un ekspertu uzklausīšanas izsludināja ārkārtējo situāciju un ieviesa virkni ierobežojumu, kas pārsvarā skar nevakcinētos, taču pēc būtības īpaši neierobežo cilvēku pulcēšanās iespējas.

Krīzes vadības padomē, kura pirms nedēļas diskusijās pavadīja vairāk nekā desmit stundas, epidemiologs Ņikita Trojanskis ministriem rādījis formulu, kuru kopā ar fiziķi Aigaru Langinu izstrādājis, lai prognozētu Covid-19 izplatību pēc dažādiem valdības rīcības scenārijiem, noskaidroja izdevums.

Eksperti modelējuši vairākus scenārijus. Viens no tiem paredzētu valdībai nereaģēt uz Covid-19 izplatības pieaugumu un neieviest nekādus ierobežojumus. Aprēķini liecina, ka šādi jau decembrī, kad varētu tikt sasniegts Covid-19 izplatības pīķis, aktīvi infekciozi vienlaikus varētu būt 60 000 cilvēku, kas nozīmē, ka dienā tiktu atklāti aptuveni 10 000 jaunu inficēto.

"Ir" publicētie grafiki ar ekspertu modelētajām situācijām liecina, ka, valdībai nerīkojoties, līdz aprīlim dzīvību zaudētu 7285 Covid-19 pacienti. Slimnīcu kapacitāte, kas patlaban noteikta 1500 Covid-19 pacientu robežās, tiktu pārsniegta pat četras reizes, hospitalizēto skaita maksimumam sasniedzot 6000. Tas slimnīcām nozīmētu vairāk nekā trīs mēnešu jeb 103 dienu darbu pilnīgas pārslodzes apstākļos.

Otrais modelētais scenārijs paredz "zaļo režīmu", kur līdztekus valstī izsludinātai ārkārtējai situācijai vairāk ierobežoti tiktu tieši nevakcinētie. Šādu pieeju, to nedaudz modificējot, atbalstīja Ministru kabinets. Ekspertu aprēķini liecina, ka "zaļajā režīmā" jauno infekcijas gadījumu un mirušo skaits būs nedaudz mazāks - Covid-19 pīķa laikā aktīvi infekciozi vienlaikus varētu būt ap 25 000 cilvēku, bet dzīvību zaudētu 4379 cilvēki. Vienlaikus šāds scenārijs arī parādīja, ka slimnīcām galīgas pārslodzes apstākļos būtu jāstrādā vēl ilgāk - teju četrus mēnešus jeb 116 dienas, stacionēto skaita maksimumam sasniedzot 2387, liecina "Ir" publicētie ekspertu aprēķini.

Trešais scenārijs paredzētu ievērojami bargākus ierobežojumus visiem, uz trim nedēļām ieviešot tā dēvēto "lokdaunu", bet vēlāk pakāpeniski atsakoties no ierobežojumiem. Šādā gadījumā aktīvi infekciozu Covid-19 slimnieku skaits varētu sasniegt 20 000, kas nozīmētu vairāk nekā 3000 jaunu gadījumu dienā. Salīdzinot ar iepriekšējiem scenārijiem, slimnīcu kapacitāte tiktu pārsniegta ievērojami īsāku laiku - apmēram pusotru mēnesi, hospitalizēto skaita maksimumam tikai par pāris simtiem pārsniedzot patlaban noteikto stacionēšanas iespēju robežu. Vienlaikus šis scenārijs paredzētu, ka līdz pavasarim miris būtu 2421 Covid-19 slimnieks. Tomēr ekspertu aprēķini arī liecina, ka "lokdauns" saslimstības līkni varētu "salauzt" vien uz brīdi un pēc tā beigām saslimstība atkal sāktu pieaugt.

Trojanskis žurnālam "Ir" arī pastāstīja, ka mazāks saslimušo un mirušo skaits būtu tad, ja "lokdauns" būtu ieviests uz ilgāku laiku.

Ekspertu izstrādātie scenāriji arī liecina, ka pienāktu brīdis, kad ar Covid-19 sāktu vairāk inficēties jau vakcinētas personas, kas ļautu sarukt stacionēto skaitam. Rezultātā Covid-19 izplatība pamazām apsīktu, jo arvien lielāka daļa iedzīvotāju būtu vakcinējusies vai saslimusi, atsaucoties uz izstrādātajiem modeļiem, vēsta "Ir".

Kā ziņots, no 11.oktobra valstī uz trim mēnešiem jau trešo reizi izsludināta ārkārtējā situācija, ieviešot virkni ierobežojumu, kas pamatā vērsti uz nevakcinētajiem, stimulējot viņus potēties.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu