Teju puse iedzīvotāju uzskata, ka atbildība par pilsētvides sakopšanu jāuzņemas pašiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lielākā daļa iedzīvotāju (74%) uzskata, ka par pilsētvides sakopšanu ir atbildīgas pašvaldības, 17% norāda, ka atbildīga ir valsts, bet 48% uzskata, ka atbildība jāuzņemas pašiem iedzīvotājiem. Vēl 14% norāda, ka atbildīgi ir dažādi uzņēmumi sociālo aktivitāšu ietvaros, bet 32% norāda, ka atbildīgs ir ikviens sabiedrības loceklis, liecina "Mežpils alus" un pētījumu centra "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Lai gan lielākā daļa respondentu norādījuši, ka pilsētvides sakopšana ir pašvaldību atbildība, tomēr gana daudz ir tādu, kuri uzskata, ka atbildība jāuzņemas ikvienam iedzīvotājam un sabiedrības loceklim. Tas liecina, ka izpratne par situāciju mainās un vides uzlabošanas jomā esam gatavi rīkoties arī paši, ne tikai gaidīt iniciatīvas no valsts vai pašvaldību puses.

“Nekustamais īpašums jāuzkopj tā īpašniekam. Pilsētas ielas, tajā skaitā parki, skvēri, pašvaldību iestāžu teritorijas utt., pārsvarā ir uz pašvaldības zemes, tādēļ atbildība par to iekārtošanu un sakopšanu jāuzņemas pašvaldībai. Iedzīvotāju iesaiste tajā ir vēlama un līdzdarbošanās apsveicama,” stāsta apvienības “Pilsēta cilvēkiem” pārstāve Gunita Piterāne.

“Pilsētvides labiekārtošana ir ļoti būtisks jautājums, kas prasa daudz dažādu resursu, tāpēc veiksmīga rezultāta sasniegšanā nepieciešama sadarbība starp valsti, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Dažādi Latvijā un pasaulē īstenotie projekti un akcijas apliecina, ka daudzpusējā sadarbība sniedz vērā ņemamus rezultātus – ir akcijas, kas jau kļuvušas ikgadējas un to popularitāte pieaug, tāpat ir projekti, kas izauguši no reģionālām iniciatīvām līdz starptautiskam līmenim, piemēram, ikgadējā “Lielā Talka” vai Zaļā punkta organizētā iniciatīva “Šķiratlons”,” norāda “Mežpils alus” mārketinga vadītāja Evita Dadzīte.

“Pētījuma dati apliecina, ka iedzīvotāji apzinās savu lomu pilsētvides uzlabošanā, kas ļauj domāt – nākotnē ne tikai pieaugs sabiedrības atbalsts dažādām iniciatīvām, bet arī radīsies jaunas iedzīvotāju un nevalstisko organizāciju idejas un projekti vides labiekārtošanai. Turklāt situācija Rīgā un citās lielajās pilsētās ir līdzīga, piemēram, kamēr Rīgā uzskatu, ka par pilsētvides sakopšanu ir atbildīgi paši iedzīvotāji, pauž 43% respondentu, lielajās pilsētās (Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Valmierā, Daugavpilī, Rēzeknē u.c.) tā uzskata 47% aptaujāto,” piebilst E.Dadzīte.

Kopumā aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji uzskata vides labiekārtošanu un sakopšanu par pašvaldību atbildību, tomēr tajā pašā laikā apzinās arī savu iesaisti un ir gatavi uzņemties atbildību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu