Pavļuts: Ir vēl nepilns mēnesis, lai risinātu vakcinācijas pienākuma jautājumus (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Personām, kurām noteikts pienākums obligāti vakcinēties, vēl ir laiks risināt vakcinācijas pienākuma jautājumus līdz 15.novembrim, pēc trešdien notikušās Ministru kabineta ārkārtas žurnālistiem vēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka Latvija vakar saņēmusi 80 000 "Johnson&Johnson" vakcīnu devu, bet pēc nedēļas paredzēts saņemt vēl ap 70 000.

Neskatoties uz faktu, ka arī šai vakcīnai ir rekomendēta balstvakcīna jeb otrā deva, sertifikāts pēc trim nedēļām ar vienu "Johnson&Johnson" arvien ir spēkā.

Vaicāts par pašlaik notiekošās senioru vakcinācijas mājās attīstīšanu, atsevišķi vēl ejot pa dzīvokļiem un mājām un piedāvājot nevakcinētajiem senioriem uzreiz vakcinēties, Pavļuts pieļāva apsvērt šādu māju apstaigāšanu.

Pavļuts akcentēja, ka iespēja vakcinēties mājās tiek nodrošināt kopš pavasara - sākotnēji cilvēkiem ar kustību traucējumiem, no vasaras tiem, kuriem ir pāri 80 gadiem un kopš rudens tiem cilvēkiem, kuriem ir vairāk nekā 70 gadi. Ministrs skaidroja, ka ģimenes ārstiem jau ir saraksti ar savā atbildībā esošajiem senioriem un ārstniecības iestādēm ir nodoti saraksti ar senioriem virs 70 gadiem.

Vakcinēšana mājās jau tiek nodrošinātas ar ģimenes ārstu un ārstniecības iestāžu brigāžu palīdzību, norādīja Pavļuts.

Ārkārtējās situācijas rīkojuma grozījumos paredzēts stingrs mērķis ģimenes ārstiem, ja vēl tas nav izdarīts, sazināties un apzināt savus pacientus par iespēju vakcinēties,

kuri ir vecumā virs 60 gadiem, atzīmēja ministrs. Ģimenes ārstiem tas jāpaveic līdz 7.novembrim, lai līdz 14.novembrim sāktu šo senioru vakcināciju, norādīja ministrs. Ja ģimenes ārstiem pietrūkst resursu apzvanīšanā vai mājas vakcinēšanā, tad paredzēts, ka pašvaldības un ārstniecības iestādes, tajā skaitā, privātās, var nākt palīgā, uzsvēra Pavļuts.

Ministrs arī vērsa uzmanību, ka vakcinācija tiek organizēta, arī dodoties līdz autoveikalam un ar autobusiem vietējās apkaimēs, tādējādi sasniedzot cilvēkus tur, kur viņi atrodas.

Tāpat uz jautājumu par to, vai personas, kurām ir nepieciešams veikt obligātu vakcināciju pret Covid-19 ar mērķi saglabāt savu darba vietu, spēs to paveikt laikā atbildēja arī Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis. Viņš sacīja, ka, ja nepieciešamība noteikt pagarinājumu radīsies, to, izvērtējot individuālus gadījumus, varētu apsvērt.

Kā ziņots, visiem darbiniekiem publiskajā sektorā, tostarp valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, līdz 15.novembrim ir jāiegūst vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tāpat no trešdienas klātienē publiskā sektora darbinieki drīkst strādāt tikai ar Covid-19 testēšanas vai vakcinācijas, pārslimošanas sertifikātu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu