Krievija, Ķīna un Irāna sadarbosies ar talibiem (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Talibi Heratā, Afganistānā. 13.augusts, 2021
Talibi Heratā, Afganistānā. 13.augusts, 2021 Foto: -

Afganistānai veltītās starptautiskās sanāksmes dalībvalstis, arī Krievija, Ķīna un Irāna, trešdien Maskavā vienojušās strādāt ar talibiem, lai sekmētu drošību reģionā, kā arī aicināja Afganistānas jaunos līderus īstenot mērenu politiku.-0op9ili

Maskava uzņēma talibus sarunās Krievijas galvaspilsētā, cenšoties nostiprināt ietekmi reģionā un vērsties pret "Islāma valsts" kaujiniekiem, kas, kā brīdina Krievijas līderi, mobilizējas nestabilajā Afganistānā.

Desmit valstu pārstāvji kopīgā paziņojumā pēc sarunām pauda apņemšanos, ka turpinās "sekmēt Afganistānā drošību, lai vairotu reģionālo stabilitāti".

Sanāksmes dalībnieki arī aicināja talibus "īstenot mērenu un saprātīgu iekšējo un ārējo politiku", kā arī draudzīgu politiku pret Afganistānas kaimiņiem".

Izsakoties par iekšpolitiku, talibi tiek aicināti "ievērot etnisko grupu, sieviešu un bērnu tiesības".

Paziņojumā arī pausts aicinājums uz "konsolidētiem pūliņiem, lai valsts pēckonflikta rekonstrukcijā nodrošinātu afgāņu tautai steidzamu

humāno un ekonomisko atbalstu".

"Visdrīzākajā laikā" jāsarīko ANO starptautisko donoru konference, teikts paziņojumā.

"Tiem spēkiem, kuru militārie kontingenti bijuši šajā valstī pēdējos 20 gadus, ir jānes pēckonflikta ekonomiskās un finansiālās atjaunošanas un attīstības galvenais slogs," teikts paziņojumā, dodot skaidru mājienu uz ASV vadītajiem spēkiem, kas augusta beigās tika izvesti no Afganistānas.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu