Neatbalsta priekšlikumu par sertifikātu piešķiršanu pēc antivielu konstatēšanas (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien noraidīja opozīcijas deputātu virzītos likuma grozījumus, kas paredzēja piešķirt Covid-19 sertifikātu arī pēc antivielu konstatēšanas.

Attiecīgos grozījumus bija iesnieguši deputāti, partijas "Republika" biedri Vjačeslavs Dombrovskis, Evija Papule, Ēriks Pucens un Kaspars Ģirģens un partijas "Par cilvēcīgu Latviju" biedre Ramona Petraviča.

Politiķi rosināja paplašināt pašreizējo regulējumu, Covid-19 sertifikātu izsniedzot ne tikai personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 infekciju vai to pārslimojušas, bet arī tām, kurām antivielas uzrāda pārslimošanas faktu.

Lai saņemtu Covid-19 sertifikātu personām, kuras būtu pārslimojušas asimptomātisku Covid-19, būtu jāveic kvantitatīva vai puskvantitatīva seroloģiska imūnanalīze COVID-19 IgG antivielām. Šādām personām tiktu izsniegts sertifikāts, kas apliecina pārslimošanas faktu, taču šāds sertifikāts nebūtu derīgs ceļošanai uz ārzemēm, paredzēja deputātu ierosinājums.

Kā ziņots, līdzīgus likuma grozījumus deputāti virzīja arī 16.septembra sēdē, taču arī tad tie tika noraidīti. Septembrī debatēs parlamentā Saeimas deputāts, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) norādīja, ka šie grozījumi ir pāragri. Politiķis norādīja, ka piekrīt iesniedzējiem, ka jāpieņem zinātnē balstīti lēmumi, un vērsa uzmanību, ka pēc antivielu ainas neesot iespējams pateikt, kad cilvēks ir saslimis un kāda ir viņa aizsardzība pret Covid-19.

Pretēja situācija ir ar vakcinētiem un pārslimojušiem cilvēkiem, kad ir zināms laiks, kad notikusi vakcinēšanās un pārslimošana, norādīja VM parlamentārais sekretārs. Politiķis pauda, ka trūkst zinātnisku pierādījumu, ka informāciju par antivielām varētu pielīdzināt vakcinācijai vai pārslimošanai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu