Arvien biežāk vakcīnu un Covid-19 pandēmijas noliedzēju izteikumos var dzirdēt pieminam Zviedriju kā izcilu piemēru "dzīvei bez pandēmijas". TVNET sazinājās ar kolēģi no Zviedrijas radio, lai skaidrotu, kāda ir šī brīža situācija Zviedrijā un kāpēc "pie mums tā nav".

Kā redzams Zviedrijas Sabiedrības veselības aģentūras datu apkopojumā, nāves gadījumu skaits tik tiešām turpinājis samazināties jau nedaudz vairāk kā mēnesi pēc vakcinācijas kampaņas sākuma. Augstākais nāves gadījumu skaits vienā dienā kopš pandēmijas sākuma Zviedrijā sasniedz 121, taču pēc tam skaits pakāpeniski mazinājies. "Cilvēkiem tas deva pārliecību, ka vakcīnas pasargā, cilvēki uztraucas par sevi un saviem radiniekiem un līdzcilvēkiem, tāpēc šie bija ļoti svarīgi rādītāji," min Ridersteda.

Līdzīgs viedoklis arī pausts minētajā Lundas universitātes pētnieku atzinumā. Pēc dažādiem statistikas datu apkopojumiem un aptaujām secināts, ka cilvēku attieksme pret pandēmiju un sniegtajām rekomendācijām ir kļuvusi "saprotošāka" kopš vakcinācijas kampaņas sākuma.

Vakcinācijas kampaņa Zviedrijā tika sākta ar sociālās aprūpes namos esošajiem iemītniekiem un un darbiniekiem. Tad pakāpeniski tika atvērtas arī pārējās vecuma un riska grupas. "Primāri vajadzēja vakcinēt pašus vecākos vecuma grupā 90+, un to arī valdība darīja," atklāj korespondente. Tāpat viņa min, ka nevienā brīdī vakcinācija nav bijusi obligāta. "To noteikt nav nepieciešamības - cilvēki paši vēlas vakcinēties."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X