Rancāns: VM jāizdomā sistēma, kā nepieļaut, ka slimi bērni tiek vesti uz dārziņu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Aizsardzības iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns
Saeimas Aizsardzības iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP) rosina valdību meklēt veidus, kā pārliecināties vai mazuļus uz bērnudārziem neved ar Covid-19 simptomiem, un kā viens no risinājumiem, viņaprāt, būtu bērnu testēšana.

Rancāns šodien komisijas sēdē interesējas par iespējamas kontroles pastiprināšanu pār bērnudārziem, jo viņš saņēmis signālus, ka bieži vien bezatbildīgi vecāki tomēr ved uz dārziņiem bērnus ar Covid-19 simptomiem.

Ņemot vērā minēto, ir skaidrs, ka pie šādiem apstākļiem sabiedrība netiks vaļā no pandēmijas. Valdības lēmums par ārkārtējo situāciju gan neparedz, ka uz dārziņu var vest bērnu ar negatīvu testu. Ja valsts pasludinājusi stingro "lokdaunu", tad tam jābūt pietiekami stingram, neatstājot vīrusam nekādas iespējas izplatīties, skaidroja Rancāns.

Pēc komisijas sēdes Rancāns skaidroja, ka Veselības ministrijai ir jādomā, kādā veidā nodrošināt, lai ir iespējams pārliecināties, ka pirmsskolas izglītības iestādes audzēknis ir vesels. Covid-19 testa veikšana esot viens no risinājumiem.

"Mans aicinājums ir VM izdomāt sistēmu, kā nepieļaut, ka slimi bērni tiek vesti uz dārziņu, un viens no variantiem ir testēšana," norādīja Rancāns.

Politiķis atgādināja, ka "lokdauna" laikā pārtraukta mācību procesa norise klātienē, izņemot pirmsskolas izglītības programmas apguvi, ja bērna likumiskais pārstāvis nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību. Ņemot vērā minēto Rancāns uzskata, ka šie testi būtu jāapmaksā tām mazuļu vecāku grupām, kuras strādā klātienē.

"Tas ir jākontrolē. Tā nevar būt, ka strādā attālināti, bet ved bērnus uz dārziņu tikai tāpēc, ka ir neliels diskomforts pieskatīt bērnu mājās. Šis ir laiks, kad mums jātiek galā ar diskomfortiem, lai mēs pēc iespējas ātrāk tiktu ārā no krīzes. Mums visiem jāpacieš neērtības un aicinu būt atbildīgiem. Tikai tā varam tikt ārā no purva," norādīja Rancāns.

Vaicāts, kā kontrolēt vecākus, kuri strādā attālināti un turpina vest atvases uz dārziņu, Rancāns atbildēja, ka tādā gadījumā arī valdībai jādomā mehānisms, kā to pārbaudīt.

Rancāns gan uzskata, ka lielākā daļa vecāku ir godprātīgi, taču ir daļa, kuri neievēro valdības noteikto.

Komisijas sēdē atbildot uz Rancāna ierosinājumu par bērnudārzu kontroli, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks Aino Salmiņš norādīja, ka arī LPS rīcībā ir Rancāna minētie signāli, taču tādu īstu kontroles instrumentu nav un "tā situācija balstās uz cilvēku godaprātu".

Savukārt Veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš komisijas sēdē norādīja, ka saskaņā ar Veselības ministrijas uzstādījumu Covid-19 ierobežojumiem jābūt maksimāli stingriem, taču ar izņēmumiem sabiedrības funkcionēšanai.

"Mēs droši vien liksim OVG grupu (Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupu) no visiem aspektiem to izskatīt. Gan no epidemioloģiskā, gan no sabiedrības funkcionēšanas viedokļa," norādīja Bērziņš.

Kā ziņots, līdz ar stingrā Covid-19 ierobežojumu regulējuma jeb "lokdauna" stāšanos spēkā no 21.oktobra bērnudārzos darbojas dežūrgrupas, kā arī auklītes var turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja bērna vecāki nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību.

Tāpat bērnudārzi pieejami tiem vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību, tai skaitā starptautiskās izglītības programmas apguvi atbilstošā izglītojamo vecuma grupā.

Bērnudārzos ir atļauts apvienot vairākas vienas izglītības iestādes grupas, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas bērnu sastāva nemainību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu