Baidens atliek Kenedija slepkavības izmeklēšanas dokumentu publiskošanu (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Baltais nams piektdien paziņojis, ka tiek atlikta ar ASV prezidenta Džona Kenedija slepkavības izmeklēšanu saistīto slepeno dokumentu publiskošana.

Prezidents Džo Baidens savā paziņojumā norādījis, ka dokumentu pilnīga nodošana atklātībai atlikta līdz nākamā gada 15.decembrim, kad būs apritējuši jau gandrīz 60 gadi kopš 1963.gadā notikušās Kenedija slepkavības.

2018.gadā iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps nodeva atklātībai vairākus tūkstošus iepriekš noslepenoto dokumentu, kas saistīti ar Kenedija slepkavību, taču citi, pamatojoties uz nacionālas drošības apsvērumiem, netika publiskoti.

Baltais nams tagad paziņojis, ka arhivāriem nepieciešams vairāk laika, lai sagatavotu dokumentus publiskošanai, jo to aizkavējusi pandēmija.

Baidens arī norādījis, ka kavēšanos izraisījusi "nepieciešamība pasargāt no identificējama kaitējuma militāro aizsardzību, izlūkošanas operācijas, tiesībsargāšanas iestādes vai ārlietu kārtošanu" un ka tas "pārsver sabiedrības ieinteresētību tūlītējā [dokumentu] publiskošanā".

Desmit mēnešus ilgajā izmeklēšanā, ko vadīja Augstākās tiesas tiesnesis Ērls Vorens, tika konstatēts, ka bijušais jūras kājnieks Lī Hārvijs Osvalds, kas sašāva Kenediju, rīkojies viens pats.

Taču izmeklēšanas komisija tika kritizēta par nepilnvērtīgu darbu, un vēlāk Kongresa komiteja atzina, ka Kenedijs, "iespējams, tika noslepkavots sazvērestības rezultātā".

ASV likums paredz, ka visi valdības dokumenti par Kenedija slepkavību jānodod atklātībai, lai "nodrošinātu pilnīgu sabiedrības informētību".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu