Igaunijā EKRE pēc vakcinācijas pretinieku demonstrācijas zaudē biedrus (1)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sestdien Tallinā vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās organizācijas Ģimenes un tradīciju aizstāvības fonds (SAPTK) organizētā demonstrācijā pret obligātu vakcināciju, kurā piedalījās arī Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētājs Martins Helme un citi partijas locekļi. Pēc demonstrācijas partiju pametuši 13 biedri, no kuriem vairāki publiski skaidrojuši lēmumu, vēsta laikraksts "Postimees".

"Postimees" žurnālists, kurš ziņoja no demonstrācijas vietas, lēš, ka tajā piedalījās ap 5000 cilvēku. Daudzi dalībnieki nēsāja EKRE un tās jauniešu organizācijas simboliku; protestētāju rindās bija redzami arī Latvijas un Lietuvas karogi.

Svētdien par izstāšanos no EKRE paziņoja zvērināts advokāts Urmass Simons.

"Paziņoju, ka šodien no rīta esmu aizgājis no EKRE rindām," viņš raksta savā "Facebook" kontā. "Pēdējais piliens bija vakardienas demonstrācija, kurā partijas priekšsēdētājs publiski aicina gāzt demokrātiski ievēlētu valdību. Kā to saprast? Vai kā aicinājumu uz revolūciju vai vardarbību, lai gāztu valdību? (..) Manuprāt, šeit ir nozieguma pazīmes par aicinājumiem uz pretvalstisku rīcību."

"Otrkārt, protests pret vakcināciju," turpina Simons. "Atgādināšu - kamēr EKRE atradās valdībā, spēkā bija stingri ierobežojumi, visi veikali un uzņēmumi bija slēgti, Sāmsala bija pilnībā izolēta un neviens nerunāja par samērīgumu, personīgajām brīvībām, konstitucionālajām tiesībām utt. Tad es lepojos, ka esmu EKRE biedrs - biedrs valdošā partijā, kura spēj rīkoties ātri un izlēmīgi, ierobežojot vīrusu. Tagad viss ir otrādi: ierobežojumi ir nekonstitucionāli, neko nedrīkst darīt, nevakcinējieties, noliedziet vīrusu un tā tālāk. Smieklīgākais, ka visi EKRE valdes locekļi paši ir vakcinējušies, bet citus aicina nevakcinēties.

Presē viņi stāsta, ka pieprasa brīvību, bet kādu brīvību? Brīvību saslimt un nomirt no vīrusa?

Skatoties uz plakātiem un kopējo noskaņojumu demonstrācijā, es teiktu, ka partijas vārdi nepavisam nesaskan ar darbiem. (..) Es vairs nesaprotu, no kurienes pūš vējš un par ko iestājas EKRE. Pretvakcinācijas kampaņa ir kaitnieciska pret Igaunijas tautu. Cīņai ar globālu, nāvējošu vīrusu ir jābūt mūsu visu kopējai lietai, Igaunijas tautas kopējai lietai, lai saglabātu nāciju. EKRE mainījusi kursu un nu ir pret igauņu tautu, tā aicina uz tautas iznīcību, cilvēkus - uz saslimšanu un nāvi no vīrusa. Runa ir ne tikai par vīrusa izplatību, bet arī to, ka daudzi pacienti netiek slimnīcās uz plānveida pakalpojumiem, nesaņem ārstēšanu, netiek veiktas operācijas utt. Aug mirstība, tauta iznīkst. Man tas nav pieņemami, tāpēc esmu aizgājis no EKRE. Par Igauniju!"

Svētdien par aiziešanu no EKRE rindām paziņoja arī Tallinas domes amatpersona Kaireta Remaka-Grasmane. 

"Nekad nevajadzētu būt tā, ka partijas galvenais mērķis ir konfrontāciju radīšana, neuzticības un naida sēšana vai atbalstītāju skaita palielināšana par katru cenu. Katrai politiskajai partijai Igaunijā jāpieturas pie savām vērtībām un mērķiem, kas spēcina sabiedrību, nevis vājina to," sociālajos tīklos norādīja Remaka-Grasmane. "Tagad saprotu, ka mana izpratne par politiku vairs nesakrīt ar partiju, kurā esmu devusi savu ieguldījumu kopš pirmā kongresa kā valdēs, tā arī padomē un savā dzimtajā reģionā. (..) Vairs nespēju klusēt vai palikt pasīva vērotāja pēc vakardienas demonstrācijas, kas notika laikā, kad ir pārtraukta plānveida veselības pakalpojumu sniegšana, kad ārsti un medmāsas ar pārcilvēcīgām pūlēm cīnās par cilvēku dzīvībām.

Man ir kauns un žēl, ka cilvēku veselību un ienākumu, viņu bailes un vilšanos tik ciniski izmanto kā priekšvēlēšanu kārti.

Diemžēl vakar mēs to redzējām visspilgtāk."

"No EKRE līderiem ilgstoši izskan aicinājumi ignorēt realitāti, ignorēt vīrusa bīstamību un mēģinājumus cīnīties ar to. Tas ir bezatbildīgi. Es nevēlos, lai Tallina vai Igaunija būtu slēgtas, bet vēl mazāk gribu redzēt zaudētas dzīves un izpostītas ģimenes. Man grūti noticēt, ka kāds ko tādu varētu gribēt, taču tieši uz šāda ceļa stājusies mana bijusī partija. Es nezinu un nesaprotu, kāpēc," norāda Remaka-Grasmane, apņemoties saglabāt vietu Tallinas domē.

"Postimees" svētdien vēstīja, ka partiju līdz šim pametuši 13 biedri. Trīs no viņiem savu lēmumu skaidrojuši publiski. Eiroparlamenta deputāts Jāks Madisons, kurš piedalījās sestdienas demonstrācijā, izteicās, ka "nevienam nav jābūt biedram tur, kur nevēlas tāds būt".

Madisons uzsvēra, ka viņa partija iestājoties par brīvprātīgu vakcināciju. "Daudzi no mums vakcinējās brīvprātīgi. Mēs arī atbalstām citus pasākumus, ne tikai vakcināciju, kas varētu palīdzēt mazināt koronavīrusa krīzes negatīvo iespaidu, piemēram, labāka "pirmās līnijas" darbinieku sagatavošana, nevis viņu atlaišana. Tāpat arī ārstniecības pasākumi, ņemot piemēru no citām valstīm," viņš teica.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu