Arī turpmāk bērnu ar invaliditāti aprūpējošās ģimenes varēs saņemt Goda ģimenes apliecību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģimene. Ilustratīvs attēls.
Ģimene. Ilustratīvs attēls. Foto: Gwoeii/Shutterstock.com

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz arī turpmāk nodrošināt iespēju ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, bet tai ir noteikta pirmās vai otrās invaliditātes grupa, saņemt Latvijas Goda ģimenes apliecību.

Šādas tiesības minētajām personām saņemt Latvijas Goda ģimenes apliecību ar likuma grozījumiem Saeima pieņēma jau februārī, taču tikai uz ierobežotu laiku - no šī gada 1.maija līdz 31.decembrim -, tāpēc šobrīd tiek veikti grozījumi ar mērķi šādu iespēju nodrošināt arī turpmāk.

Tāpat ar šiem grozījumiem tiktu noteikts ierobežojums saņemt Latvijas Goda ģimenes apliecību tajos gadījumos, ja persona ir reģistrēta Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iesniedzēju un parādnieku reģistrā parādnieka statusā. Vienlaikus paredzēts, ka programmas bērnu skaitā neieskaitīs tos bērnus, par kuriem personai ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības.

Savukārt attiecībā uz vecumu, no kura bērnam tiek izsniegta Latvijas Goda ģimenes apliecība, plānots noteikt, ka šo apliecību izsniedz no sešu gadu vecuma sasniegšanas. Pēc Labklājības ministrijas paustā, tas saistīts ar to, ka pirmsskolas vecuma bērniem sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus reģionālās nozīmes maršrutā, ir tiesības izmantot bez maksas. Tāpat ministrija kā piemēru izceļ faktu, ka pirmsskolas vecuma bērniem pamatā nepiemēro maksu par muzeja apmeklējumu, tādēļ neesot nepieciešams izmantot Latvijas Goda ģimenes apliecības atlaides.

Latvijas Goda ģimenes programmas mērķis ir veicināt un atbalstīt pašvaldību, komersantu un citu personu brīvprātīgu iesaistīšanos atbalsta sniegšanā daudzbērnu ģimenēm. Kopumā 2020.gadā izsniegtas 58 379 Latvijas Goda ģimenes apliecības.

Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir viens no valsts budžeta 2022.gadam pakotnes likumprojektiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu