Sudānas hunta atceļ sešus vēstniekus, tostarp vēstnieku ES

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Sudānā pēc militārā apvērsuma varu pārņēmusī hunta ir atcēlusi no amatiem sešus vēstniekus, tai skaitā vēstnieku Eiropas Savienībā (ES), trešdienas vakarā ziņoja Sudānas valsts televīzija un telekanāls "Al Arabiya".

No saviem pienākumiem tika atbrīvoti Sudānas vēstnieki ES, ASV, Ķīnā, Francijā un Katarā, kā arī Sudānas misijas vadītājs Ženēvā.

Vairāki Sudānas diplomāti bija nosodījuši militāro apvērsumu un pauduši solidaritāti ar Sudānas demonstrantiem, kas protestē pret to.

"Mēs apliecinām savu nelokāmo uzticību un pilno atbalstu Sudānas tautas cīņai par brīvību, mieru un taisnīgumu, un pārejas procesam pastāvīgas demokrātiskas iekārtas izveidošanai valstī," teikts Sudānas vēstnieku Beļģijā, Francijā, Šveicē, Ķīnā, Dienvidāfrikā, Katarā, Kuveitā un Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) kopīgā paziņojumā, kuru publicējis laikraksts "Sudan Tribune".

Pēc politiskās situācijas pasliktināšanās varu Sudānā pirmdien pārņēma armija. Sudānas armijas ģenerālis Abdelfatahs al Burhans uzrunā televīzijā paziņoja, ka atlaidis pagaidu valdību un izsludina ārkārtas stāvokli.

Āfrikas Savienība trešdien paziņoja, ka pēc puča ir apturējusi Sudānas dalību šajā organizācijā, kurā apvienotas 55 valstis.

Sudāna ir izslēgta no visiem Āfrikas Savienības pasākumiem "līdz civilistu vadītās pagaidu valdības efektīvai atjaunošanai", paziņoja Āfrikas Savienības Miera un drošības padome.

ASV un ES paziņoja, ka tās "turpina atzīt gāzto Sudānas premjerministru Abdallu Hamdoku un viņa ministru kabinetu kā pagaidu valdības konstitucionālos līderus".

ASV otrdien apturēja palīdzību Sudānai tur notikušā puča dēļ un aicināja atjaunot civilo valdību. Arī ES otrdien draudēja apturēt finanšu atbalstu Sudānai, ja armija nekavējoties neļaus pie varas atgriezties civilistu valdībai. Pasaules Banka paziņoja, ka iesaldē maksājumus Sudānai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu