"Black Duck Invest" prasa atstādināt FKTK padomes locekli Rūdu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka kļuvis par SIA "Olmafarm" piederošo 42,5% zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akciju īpašnieku, ir vērsies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), prasot interešu konflikta un aizdomu par korupciju dēļ atstādināt tās padomes locekli Ģirtu Rūdu, informē Čehijas uzņēmumu pārstāvošais advokāts Mārtiņš Kvēps.

Tāpat Čehijas uzņēmums lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) sākt izmeklēšanu.

Vienlaikus "Black Duck Invest" informējis FKTK par to, ka plāno sākt ieguldījumu aizsardzības procesu un, ņemot vērā FKTK pārkāpumus uzraudzībā, prasīs zaudējumu atlīdzināšanu arī no FKTK.

Kā norāda Kvēps, Rūda atrodas interešu konflikta stāvoklī, tāpēc nedrīkstēja un nedrīkst piedalīties nevienā ar "Olainfarm" saistītā FKTK īstenotā administratīvajā procesā pretēji tam, kā tas notiek tagad.

"Rūda ir vairākkārt ārpus FKTK darba telpām apspriedis ar "Olainfarm" uzraudzību saistītos jautājumus ar advokātu Sandri Petroviču, kurš ir saistīts gan ar "Olainfarm", gan ir konsultējošais advokāts grupai, kas slēpti kontrolē šo akciju sabiedrību," apgalvo Kvēps.

Pēc Kvēpa sniegtās informācijas, pēdējā zināmā šāda dokumentēta un ar fotoattēliem un liecinieku liecībām pierādāma Rūdas un Petroviča tikšanās notikusi 25.augustā vienā no Rīgas parkiem. Dienu iepriekš, 24.augustā, notika Administratīvās apgabaltiesas sēde, kurā izskatīts ar "Olainfarm" uzraudzību saistīts tiesisks strīds.

Kvēps uzsver, ka Rūda ne tikai nav skaidrojis savu rīcību, bet ir veicis aktīvas darbības, lai to noslēptu un lai par to nebūtu publiski pieejamu ziņu.

Kvēpa ieskatā, finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības iestādes augstas amatpersonas regulāras tikšanās ar uzraugāma uzņēmuma un ar to saistītu personu pārstāvi, kā arī ar šī uzņēmuma uzraudzību saistītu jautājumu apspriešana ārpus darba telpām ir gan nelikumīga, gan neētiska.

"Šāda rīcība ir vairāku likumu un FKTK iekšējo normu pārkāpums, tādējādi radot privilēģijas vienai administratīvajā uzraudzības procesā iesaistītai personai, pamatojot rīcību ar subjektīviem motīviem un atklājot iestādes iekšējo informāciju šai personai," skaidro advokāts.

Kvēps arī apgalvo, ka FKTK ar vairākām darbībām ir atbalstījusi "Repharm" grupas mātesuzņēmuma "AB City" "nelikumīgo rīcību, mēģinot iegūt kontroli pār "Olainfarm", kaitē "Black Duck Invest" iespējai tiesiski pierādīt savas tiesības uz "Olainfarm" akcijām un mērķtiecīgi maldina "Olainfarm" mazākuma akcionārus".

Advokāts uzsver, ka FKTK ar administratīvo aktu apstiprināja "AB City" apgalvojumu, ka tā "Olainfarm" akciju atpirkšanai nepieciešamo līdzdalības apmēru ir ieguvusi nevis ar "Olainfarm" akcijām, bet gan uz netiešas līdzdalības pamata, iegūstot tikai no akcijām izrietošās balsstiesības. Vienlaikus "AB City" apgalvoja, ka akcionāri, kas nodevušas šīs balsstiesības, paši ir tās zaudējuši.

"Ir notikušas divas akcionāru sapulces, kurās tās personas, kurām it kā vairs neesot balsstiesību, ar neesošajām balsstiesībām tomēr balsoja, turklāt ar sev piederošajām akcijām pilnā apmērā. Faktiski gan "AB City", gan FKTK ir maldinājuši gan investorus, gan akcionārus, tomēr līdz pat šīm brīdim nekādas sekas šādai akciju tirgus dalībnieku maldināšanai nav iestājušās un paredzami arī neiestāsies," secina Kvēps.

Viņš arī uzsver, ja FKTK būtu pārbaudījis faktus un atklājis, ka balsstiesības it kā nodevušie akcionāri tomēr turpina rīkoties ar savām akcijām, tad uzraugošajai iestādei būtu jāaizliedz tiem piedalīties un balsot akcionāru sapulcēs. Tas, savukārt, visticamāk varētu ietekmēt akcionāru sapulces lēmumus, tostarp par vadības nomaiņu vai iziešanu no biržas.

Tāpat Kvēps norāda, ka FKTK apzināti nereaģē uz faktu, ka "Olainfarm" pastāv slēpta un nepaziņota kontrole. Par to FKTK ir saņēmusi informāciju jau iepriekš un tā ir bijusi pieejama arī publiski.

Treškārt, FKTK atbalsta prettiesisku akciju atpirkšanas procedūru, apgalvo Kvēps. Proti, mazākuma akcionāru sūdzības dēļ FKTK nācās apturēt obligātā akciju atpirkuma procedūru, kamēr notiek tiesvedība. Šī informācija tika publiski izziņota arī investoriem un akcionāriem, taču vienlaikus publiski norādīts, ka FKTK neliks šķēršļus "AB City" turpināt obligāto atpirkumu. Tā esot radīts informatīvs haoss un maldināti "Olainfarm" investori un akcionāri, uzskata Kvēps.

Vēstule ar faktiem, kas pamato prasību, ir nosūtīta FKTK, informē Kvēps. Savukārt kopija tajā norādītās informācijas un apstākļu izvērtēšanai atbilstoši attiecīgā adresāta kompetencei nosūtīta arī ģenerālprokuroram, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, finanšu ministram Jānim Reiram (JV), ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV), Latvijas Bankai, Jūrmalas pilsētas bāriņtiesai, Eiropas Centrālajai bankai, Eiropas Vērtspapīru un tirgus iestādei un biržai "Nasdaq Riga".

LETA jau ziņoja, ka "Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Kā ziņots, "Olainfarm" akcionāri 14.oktobrī nolēma izslēgt uzņēmuma akcijas no biržas, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga". Jautājums par "Olainfarm" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus un citi jautājumi darba kārtībā bija iekļauti pēc akcionāra "Olmafarm" pieprasījuma.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

Tomēr FKTK padome atļāva veselības uzņēmumu grupas "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata esot ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veidoja 30,85% no balsstiesīgo akciju kopskaita. "AB City" akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā un papildus izsludinātajā akciju pārdošanas iespējā palielināja līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu