Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus Gada pārskatu likumā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja un atzina par steidzamiem grozījumus Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā, ar kuriem paredzēts pilnveidot finanšu pārskata posteņu atzīšanas, novērtēšanas un norādīšanas normas atbilstoši Starptautiskajām grāmatvedības standartu (SGS) prasībām.

Minētie grozījumi sākotnēji bija daļa no 2022.gada valsts budžeta paketes, tomēr Saeima lēma tos izslēgt no budžeta likumprojektu paketes, jo tas neattiecas uz konkrēto saimniecisko gadu, kā arī tas nav cieši saistīts ar valsts līdzekļu izlietojumu.

Iepriekš parlamenta Budžeta komisijā, izskatot šos grozījumus, Finanšu ministrijas ierēdne Arta Priede skaidroja, ka grozījumi izstrādāti atbilstoši Ministru prezidenta uzdotajam rīkojumam, ar mērķi uzlabot finanšu pārskata informācijas salīdzināmību globālā mērogā.

Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, un attieksies uz pārskatiem par 2021.gadu.

Kā ziņots, pašlaik saskaņā ar Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumu liela sabiedrība var sagatavot gada pārskatu atbilstoši SGS. Vairākas komercsabiedrības, kuras likuma izpratnē nav lielas sabiedrības, bet kuru vērtspapīri iepriekš bijuši iekļauti regulētajā tirgū un šī iemesla dēļ gada pārskats un konsolidētais gada pārskats bija sagatavots atbilstoši SGS, izteica lūdza atļauju turpināt sagatavot gada pārskatu atbilstoši SGS.

Pašlaik attiecībā uz gada pārskatu likuma subjektiem šāda iespēja nav atļauta. Savukārt, konsolidēto gada pārskatu jau pašlaik ir atļauts sagatavot saskaņā ar SGS. Turklāt, turpinot gada pārskatus sagatavot atbilstoši SGS arī pēc tam, kad sabiedrība pārstāj būt par regulētā tirgus dalībnieci, tiktu ievērots likumā minētais finanšu pārskata sagatavošanas vispārīgais princips - finanšu pārskata sagatavošanā izmanto to pašu grāmatvedības politiku un novērtēšanas metodes, kuras izmantotas iepriekšējā pārskata gadā.

Ar likuma grozījumiem atsevišķām sabiedrībām, kad tās pārstāj būt par regulētā tirgus dalībniecēm, plāno dot tiesības arī turpmāk sagatavot gada pārskatus atbilstoši SGS.

Tāpat grozījumi uzlabošot pētniecības un attīstības statistikas datu iegūšanu, tai skaitā izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) resursus, kā arī uzlabos datu iegūšanu par būvniecības pakalpojumu sniegšanu no EDS, kas atvieglos valsts nodevas par reģistrācijas darbībām būvkomersantu reģistrā administrēšanu.

Tāpat ar grozījumiem plāno saskaņot Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā un Komerclikumā ietvertās publikācijas prasības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu