Baltkrievijas opozīcijas "Telegram" kanāli pasludināti par "ekstrēmistiskiem formējumiem"

TVNET/LETA/DOŽDJ
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Baltkrievijā par "ekstrēmistiskiem formējumiem" atzīti opozīcijas "Telegram" kanāli "NEXTA", "NEXTA-Live" un "LUXTA", pavēstījusi Iekšlietu ministrija.

"Ekstrēmistisko" "Telegram" kanālu un tērzētavu abonenti var tikt saukti pie kriminālatbildības, teikts valdības nolikumā, ko vēl 13.oktobrī publicēja Galvenā organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas pārvalde.

Vēlāk šīs iestādes vadītājs precizēja, ka krimināllietas draud to "Telegram" kanālu abonentiem, kas atzīti par "ekstrēmistiskiem formējumiem", bet parakstīšanās uz kanāliem, kas atzīti par "ekstrēmistiskiem materiāliem", "pagaidām netiek sodīta".

Pirms "NEXTA", "NEXTA-Live" un "LUXTA" bija atzīti par ekstrēmistiskiem formējumiem šāds statuss bija pieciem "Telegram" kanāliem, divām tērzētavām un divām tīmekļa vietnēm.

"NEXTA" ir vairāk nekā 400 000 abonentu, "NEXTA-Live" - vairāk nekā 900 000, bet "LUXTA" - vairāk nekā 100 000.

Visi trīs kanāli jau iepriekš Baltkrievijā bija atzīti par ekstrēmistiskiem materiāliem, bet pret "NEXTA" dibinātāju Scjapanu Pucilu ierosinātas lietas par masu nekārtību organizēšanu un naida kurināšanu "pret varas un tiesībsargājošo struktūru pārstāvjiem".

Bijušais "NEXTA" galvenais redaktors Romāns Protasevičs tika maijā aizturēts pēc tam, kad Baltkrievija Minskā bija piespiedusi nolaisties reisa Viļņa-Atēnas lidmašīnu.

Viņš tiek apsūdzēts masu nekārtību organizēšanā, sociālā naida kurināšanā, rupjos sabiedriskās kārtības pārkāpumos.

Kopš jūnija beigām Protasevičs atrodas mājas arestā.

Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja apgalvo, ka viņš noslēdzis vienošanos ar izmeklētājiem. Pēc tam Protasevičs sniedza intervijas Baltkrievijas valsts raidsabiedrībām.

Pērn 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu