Saeimas komisija noraida Dombravas iniciatīvu noteikt obligātu vakcināciju riska grupām (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Jānis Dombrava.
Saeimas deputāts Jānis Dombrava. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien noraidīja Nacionālās apvienības (NA) deputāta Jāņa Dombravas priekšlikumu noteikt riska grupu iedzīvotājiem pienākumu vakcinēties pret Covid-19.

Dombrava akcentēja, ka vakcīnas primāri ļauj samazināt smagu saslimšanas gaitu, piebilstot, ka vakcinācijas aptvere riska grupās ir nepietiekama.

Viņš skaidroja, ka līdz šim ieviestie pienākumi vakcinēties daļai strādājošo un studentiem rezultējušies ar to, ka jaunieši, kuriem ir mazāks risks mirt no Covid-19, ir sasnieguši augstu vakcinācijas aptveri, kamēr riska grupās tā ir nepietiekama.

Pēc deputāta domām, "senioriem būtu vieglāk", ja viņiem noteiktu pienākumu vakcinēties. Viņš akcentēja, ka būtu labāk, ja augstu vakcinācijas aptveri panāktu tieši riska grupās, nevis jaunu cilvēku vidū.

Parlamenta komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) skaidroja, ka Dombravas piedāvātajā priekšlikumā noprotams, ka specifisks pienākums vakcinēties būtu riska grupās esošajiem, savukārt pārējiem tāda nebūtu. Politiķis akcentēja, ka valdība līdz šim ir centusies panākt maksimālu aptveri visās grupās, nevis tieši vienā vai otrā.

Savukārt NA pārstāvis atsaucās uz iepriekš veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) teikto, ka riska grupās jāsasniedz 95% vakcinācijas aptvere. Viņš neredz, kā citādi to sasniegt bez šāda pienākuma noteikšanas.

Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane akcentēja, ka seniorus ir "grūti aizsniegt", tāpēc ir ieviesta virkne pasākumu, lai vakcīnas sasniegtu arī viņus. Viņa minēja, ka riska grupās esošās personas bieži ir cilvēki gados, kuriem nereti ir problēmas iziet no mājas, viņi mazāk lieto plašsaziņas līdzekļus un neiegūst informāciju par vakcināciju.

Tāpēc noteikts pienākums ģimenes ārstiem sazināties ar saviem pacientiem, īpaši pievēršot uzmanību riska grupām. Tāpat tiek veikta izbraukuma vakcinācija, lai aizsniegtu cilvēkus, kuri nevar iziet no mājām, pauda Feldmane. Viņa domā, ka šie pasākumi varētu būt efektīvāki par likumā noteiktu pienākumu vakcinēties.

Dombravas piedāvājumam nepiekrita arī Tieslietu ministrijas pārstāve Sanita Armagana un Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Līvija Millere, pēc kuras vārdiem, šāds piedāvājums nav atbalstāms, zinot, ka praksē izpildījums līdz šim ir "stipri klibojis". Viņasprāt, viens ir riska grupas Rīgā, kur vakcīnas ir daudz pieejamākas, tomēr citādāk esot laukos, kur tuvākā vakcinācijas vieta ir vairāku kilometru attālumā.

Rancāns mudināja NA politiķi panākt, lai veselības ministrs "saņem politisko drosmi" un nosaka papildu obligāti vakcinējamās grupas, kā arī to "skaidri nokomunicē sabiedrībai".

Kā ziņots, šodien komisija uz galīgo lasījumu gatavo grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz noteikt tiesības darba devējam atlaist pret Covid-19 nevakcinētos darbiniekus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu