Ammona: Stingrus ierobežojumus nevar uzturēt ilgstoši, taču vakcinācija ir ilgtermiņa risinājums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Tādi ierobežojošie pasākumi, kādi šobrīd ieviesti Latvijā, var efektīvi mazināt saslimstību ar Covid-19, taču tos nevar uzturēt ilgstoši, tāpēc ilgtermiņa risinājums ir vakcinācija, pēc tikšanās ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) žurnālistiem pavēstīja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) ģenerāldirektore Andrea Ammona.

Pēc viņas paustā, pašreizējais Covid-19 vilnis Rietumeiropā sākās jau augustā. Tādās valstīs kā Portugāle, Spānija un Francija tobrīd pieauga saslimstība, valstis ieviesa ierobežojošos pasākumus, un šobrīd situācijā tur esot labāka. Taču, kā norādīja Ammona, Covid-19 patlaban ir pārvietojies uz Centrāleiropu un Austrumeiropu, tādēļ Latvija noteikti nav vienīgā valsts, kur šobrīd epidemioloģiskā situācija ir smaga.

"Tā ir vīrusa spēja ātri izplatīties kombinācijā ar ne tik augstu vakcinācijas aptveri, kas var izraisīt šādu situāciju," sacīja ECDC ģenerāldirektore.

Ierobežojošo pasākumu ieviešanas kontekstā Ammona aicināja ņemt vērā ne tikai Covid-19 gadījumu skaitu, bet arī konkrētās valsts veselības aprūpes sistēmas kapacitāti, kas ir ļoti atšķirīga starp valstīm. Tādēļ arī ierobežojumu ieviešana ir kaut kas, par ko jālemj pašām valstīm, piebilda centra ģenerāldirektore.

Vaicāta par šobrīd Latvijā ieviestajiem ierobežojumiem, Ammona norādīja, ka šāda veida pasākumus dažādas valstis ir ik pa laikam ieviesušas jau kopš pagājušā pavasara, un tie, ģenerāldirektores vērtējumā, ir efektīvi inficēšanās gadījumu mazināšanā, taču tiem arī ir sabiedriska un psiholoģiska cena, tāpēc šādi ierobežojumi nevar tikt uzturēti konstanti. Tā vietā kā ilgtermiņa risinājums tiek iezīmēta vakcinācija pret Covid-19.

Eksperte arī sniedza komentāru par sasniedzamajiem vakcinācijas aptveres rādītājiem, norādot, ka visi vēlas dzirdēt konkrētu robežu, taču pagaidām esot grūti sniegt precīzu ciparu šajā sakarā. Pēc viņas paustā, citām slimībām, kas pastāv jau ilgāk, šādi konkrēti vakcinācijas rādītāji, kas jāsasniedz, pastāv, bet Covid-19 gadījumā drīzāk tiek analizēta citu valstu pieredze. Vienlaikus Ammona atzīmēja, ka pie "delta" varianta izplatības šim rādītājam noteikti ir jābūt virs 70%, kamēr riska grupās - iespējami tuvu 100%.

Jau ziņots, ka veselības ministrs šodien tikās ar ECDC ģenerāldirektori. Amatpersonu tikšanās laikā pārrunāta epidemioloģiskā situācija Latvijā, īstenotie pasākumi un ECDC atbalsts krīzes pārvarēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu