AT izbeidz "Olainfarm" akciju atpirkšanas tiesību tiesvedību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Augstākā tiesas S enāts ir noraidījis divu zāļu ražotājas AS "Olainfarm" mazākuma akcionāru Mārča Judža un Agra Auces blakus sūdzību saistībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu atļaut "Repharm" grupas mātesuzņēmumam AS "AB City" izteikt obligāto "Olainfarm" akciju atpirkšanas piedāvājumu, informē tiesā.

Spēkā atstāts Administratīvās apgabaltiesas 24.augusta lēmums izbeigt tiesvedību, kas tika ierosināta pēc Judža un Auces prasības atcelt minēto FKTK lēmumu.

Augstākās tiesas lēmums nav pārsūdzams.

"AB City" pārstāvis zvērināts advokāts Rihards Mors aģentūrai LETA skaidro, ka, atstājot spēkā "AB City" labvēlīgo Administratīvās apgabaltiesas 24.augusta lēmumu, Augstākā tiesa ir apturējusi Judža un Auces centienus kavēt "AB City" izteikto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Tiesa nolēma izbeigt tiesvedību, konstatējot, ka Aucem un Judzim nebija pamata vērsties tiesā ar šādu prasību. Tādējādi viņu centieni apturēt obligāto "Olainfarm" akciju atpirkumu ir bijuši nesekmīgi, juridiski nepamatoti un neietekmēs obligātā atpirkuma laikā slēgtos darījumus, skaidro Mors.

Advokāts uzsver, ka līdz ar to nepamatoti ir bijuši arī visi Judža un Auces obligātā akciju atpirkuma laikā izteiktie apgalvojumi par obligātā akciju atpirkuma apturēšanu un visi viņu izteiktie pārmetumi un apmelojumi gan pret FKTK, gan pret "AB City". Auces un Judža publiskie paziņojumi vērtējami kā tirgus manipulāciju mēģinājumi nolūkā ietekmēt finanšu tirgu, par ko ir paredzēta kriminālatbildība, uzskata Mors.

Obligātais "Olainfarm" akciju atpirkums noslēdzās 17.augustā, un tā laikā mazākuma akcionāri "AB City" pārdevuši kopumā 2 427 408 akcijas. Tas veido 17,23% no kopējā "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita, un kopumā mazākuma akcionāri par šīm akcijām saņēmuši 22,477 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" akcionāri 14.oktobrī nolēma izslēgt uzņēmuma akcijas no biržas. Šāds lēmums esot pieņemts ar nepieciešamo balsu skaitu.

Jautājums par "Olainfarm" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus un citi jautājumi darba kārtībā bija iekļauti pēc akcionāra SIA "Olmafarm", kas pārstāv 42,56% no "Olainfarm" pamatkapitāla, pieprasījuma.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

Tomēr FKTK padome iepriekš atļāva veselības uzņēmumu grupas "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata bija ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veidoja 30,85% no balsstiesīgo akciju kopskaita. "AB City" akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā un papildus izsludinātajā akciju pārdošanas iespējā palielināja līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu