Tiesā ierosinātas pirmās sešas lietas par pienākumu vakcinēties (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Administratīvajā rajona tiesā ierosinātas pirmās sešas lietas par ārkārtējās situācijas rīkojumā iekļauto pienākumu vakcinēties pret Covid-19, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja Ilze Freimane raidījumu informēja, ka iepriekš ierosinātas piecas lietas un piektdien saņemts vēl viens pieteikums. Starp iesniedzējiem ir valsts pārvaldē, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, kā arī izglītības iestādē strādājošie.

Pirmo lietu tiesa paspēšot izskatīt līdz 15.novembrim, kad stāsies spēkā nosacījums, ka visiem valsts un pašvaldību institūcijās strādājošajiem jābūt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam.

Freimane raidījumam pavēstīja, ka pamatā ir strīds par to, vai šāds nosacījums atbilst Satversmei, vai nav nesamērīgi ierobežota personas privātā dzīve. "Tas nozīmē, vai ar šo pienākumu vakcinēties netiek uzlikts nesamērīgs pienākums personai. Tiesai būs jāpārbauda, vai šis rīkojums konkrētajā situācijā attiecībā uz konkrētajām personām ir samērīgs," skaidroja Freimane.

Tiesas priekšsēdētāja uzsvēra, ka administratīvā tiesa var atcelt rīkojuma punktu tikai attiecībā uz konkrētiem iesniedzējiem, nevis kopumā.

Tikmēr Satversmes tiesā "LTV Panorāmu" informēja, ka arī tā saņem pieteikumus par pienākumu vakcinēties - līdz šim jau 25 pieteikumus. Tomēr, ņemot vērā, ka pienākums iekļauts valdības rīkojumā, nevis noteikumos, šādu lietu skatīšana nav Satversmes tiesas kompetencē.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu