Partiju reitingi: Oktobrī popularitāte kritusi gandrīz visām partijām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Oktobrī populārāko partiju reitingu tops palicis nemainīgs, taču šajā mēnesī iezīmējies ievērojams reitingu kritums gandrīz visām partijām, liecina pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktā SKDS aptauja.

Arī oktobrī reitingu līdere ir "Saskaņa" ar 10% atbalstu, vienlaikus "Saskaņa" ir arī līdere popularitātes krituma ziņā - salīdzinot ar septembri, tā piedzīvojusi kritumu par diviem procentpunktiem.

Nedaudz mazāks, bet arī ievērojams kritums ir Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS). Septembrī par šo politisko spēku bija gatavi balsot 8,3% vēlētāju, bet oktobrī - 6,5%.

Trešajā vietā ar 6,4% vēlētāju atbalstu ir "Jaunā vienotība" (JV), kas šajā mēnesī piedzīvojusi tikpat lielu reitinga kritumu kā ZZS - par 1,8 procentpunktiem.

Ceturtajā vietā ir Nacionālā apvienība (NA), par kuru balsotu 5,3% respondentu un atbalsts sarucis par 1,6 procentpunktiem. Atbalsts sarucis arī "Attīstībai/Par!" (AP) - oktobrī par šo politisko spēku balsotu 4,6%, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā septembrī. Arī "Progresīvos" atbalsta mazāk respondentu nekā iepriekš - 2,7%, kas ir par 0,8 procentpunktiem mazāk.

Tālāk seko Jaunā konservatīvā partija (JKP) un Latvijas Krievu savienība (LKS). Abām partijām reitings ir vienāds - 2,5%. Salīdzinājumā ar septembri JKP reitings samazinājies par 0,4 procentpunktiem, bet LKS - par 0,1 procentpunktu

Savukārt 2,4% vēlētāju balsotu par Latvijas Reģionu apvienību (LRA) un arī par Aināra Šlesera dibināto partiju "Latvija pirmajā vietā" (LPV). LRA reitings samazinājies par 0,7 procentpunktiem.

Tām seko Alda Gobzema politiskais spēks "Likums un kārtība" ar 2,3% atbalstu, kuras reitings samazinājies par 1,5 procentpunktiem.

Savukārt par nesen dibināto partiju "Republika", kuras redzamākie pārstāvji ir ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis un bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, savu balsi atdotu 1,2% aptaujāto.

Tad seko vienīgā partija, kurai oktobrī ir reitinga kāpums - "KPV LV" jeb "Par cilvēcīgu Latviju", kurai atbalsts no 0,4% septembrī kāpis uz 0,9% oktobrī.

Pārrēķinot partiju popularitāti tikai starp balsstiesīgajiem, kas ir izlēmuši, par ko balsot, var modelēt Saeimas vēlēšanu rezultātus, ja vēlēšanas notiktu šogad oktobrī. Raugoties šādi uz reitingiem, līderos būtu "Saskaņa" ar 19,9%, tad ZZS ar 12,9%. Tikai nedaudz atpaliek JV (12,8%), kurai seko NA ar 10,6% un AP ar 9,2%.

Tikmēr ap izšķirīgo 5% barjeru ir sešas partijas - "Progresīvie", LKS, JKP, LRA, LPV un arī "Likums un kārtība".

SKDS aptauja liecina, ka oktobrī ievērojami - par septiņiem procentpunktiem - audzis to vēlētāju skaits, kas nezina, par ko balsot - tie ir 28,4% aptaujāto. Vēl 21,4% oktobrī sacījuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies, un arī tas ir vairāk nekā septembrī.

Kopumā atbildes "nezinu" un "vēlēšanās nepiedalīšos" kopumā sniedza 50% aptaujāto, un, salīdzinot ar septembri, tas ir ievērojams pieaugums - par 10 procentpunktiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu