Ziemeļmaķedonijas premjers atkāpjas no amata

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļmaķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs svētdien paziņoja, ka pēc viņa partijas vājā snieguma nedēļas nogalē notikušajās pašvaldību vēlēšanās atkāpjas no amata.

"Es uzņemos atbildību par šo vēlēšanu rezultātiem. Es atkāpjos no premjerministra amata," preses konferencē pavēstīja Zaevs.

"Es atnesu brīvību un demokrātiju, un demokrātija nozīmē atbildības uzņemšanos."

Tuvākas detaļas par atkāpšanās procesu premjers nesniedza. Premjera atkāpšanās ir jāapstiprina parlamentam.

Lielākā opozīcijas partija VMRO-DPMNE guvusi labus panākumus nedēļas nogalē notikušajās vēlēšanās, arī galvaspilsētā Skopjē, un tā ļāvusi noprast, ka vēlas jaunu parlamenta vēlēšanu sarīkošanu.

"Šī valdība ir deleģitimizēta, un tā ir jaunā realitāte, kas ar laiku manifestēsies parlamentā. Tomēr vislabākais būtu, ja tas notiktu pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu ceļā," sacīja opozīcijas līderis Hristijans Mickoskis.

Zaevs premjera amatā tika ievēlēts 2017.gadā pēc desmit labējā spārna varas gadiem Nikolas Gruevska vadībā.

Zaevs solījis panākt progresu valsts ceļā uz dalību Eiropas Savienībā (ES), kopš Ziemeļmaķedonija oficiāli kļuva par kandidātvalsti, tomēr pēdējo mēnešu laikā nekāda vērā ņemama virzība nav notikusi.

Ziemeļmaķedonijā parlamenta vēlēšanas notika 2020.gadā, un tajās Zaeva sociāldemokrāti ar nelielu pārsvaru guva uzvaru pār labējā spārna sāncenšiem.

Viņa valdošajai koalīcijai, kas ir saistīta ar lielāko albāņu minoritāti pārstāvošo partiju, likumdevēju sapulcē ir neliels vairākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu