Dumpis: straujais saslimstības pieaugums ir mazinājies; ierobežojumi strādā (57)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Runājot par Covid-19 izplatību Latvijā, vēl pāragri runāt par mirstības samazināšanos, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" valsts galvenais infektologs Uga Dumpis.

Tiesa, straujais izplatības pieaugums ir sarucis.

"Jā, saslimstības pieaugums ir mazinājies, kas nozīmē, ka ierobežojumi strādā. Tomēr gaidāms, ka šajā nedēļā stacionēto pacientu ar Covid-19 skaits pieaugs," sacīja Dumpis, un piebilda, ka arvien slimnīcās situācija ir traģiska, jo Covid-19 pacienti ārstējas dažādās slimnīcās, kas vispār nebija paredzētas to ārstēšanai.

Uz jautājumu, vai ar saslimstības samazināšanos varētu domāt par ierobežojumu atvieglojumiem pēc 15.novembra, Dumpis atbildēja, ka būtu pāragri par to spriest, lai gan izskatot šādu jautājumu noteikti jāparedz, ka maskas jāturpina valkāt pilnīgi visiem un joprojām jāierobežo izklaides un pulcēšanās iespējas.

"Patlaban vakcinācijas process ir ļoti straujš, bet, lai mēs baudītu daudz brīvāku dzīvi, ir jāsasniedz vismaz 70% vakcinācijas aptvere starp visiem Latvijas iedzīvotājiem un 90% risku grupās," piebilda Dumpis.

Jau ziņots, ka kopējais Covid-19 pacientu skaits slimnīcās brīvdienās ir palielinājies no 1464 sestdien līdz 1526 svētdien.

No veselības aprūpes resora puses 1500 Covid-19 pacienti tikuši minēti kā slimnīcu zināmu spēju robeža. Kā šonedēļ tika skaidrojusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, aiz šīs robežas "medicīna kā tāda beigsies un sāksies katastrofu medicīna", kas nozīmē citus principus gan ārstēšanas metožu izvēlē, gan spējā palīdzēt pacientiem ar mazākām problēmām.

Vienlaikus Veselības ministrija meklē arvien jaunas iespējas, kā palielināt Covid-19 pacientiem atvēlamo gultu skaitu, piemēram, tas izvietojot pāris gadus neizmantotajā bērnu infekciju slimnīcā Juglas ielā un biroja ēkā Pērnavas ielā, Rīgā.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu