Gutērrešs aicina rīkoties ANO klimata konferencē, lai izglābtu cilvēci (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: Fabrice Coffrini

ANO klimata konferencē (COP26) Glāzgovā ir jārīkojas, lai izglābtu cilvēci un aizsargātu planētu, pirmdien paziņojis ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, brīdinot, ka pašreiz "mēs rokam paši sev kapus".

Gutērrešs sacīja, ka samita prioritāšu sarakstā ir saglabāt 2015.gadā ANO klimata konferencē Parīzē izvirzīto mērķi ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar līmeni pirms rūpnieciskās rezolūcijas.

Aicinot dekarbonizēt globālās ekonomikas un pakāpeniski pārtraukt ogļu izmantošanu, viņš sacīja, ka pasaules līderiem ir vajadzīgas "maksimālās ambīcijas", lai samits izdotos.

"Ir pienācis laiks pateikt "Pietiek"," pasaules līderiem Glāzgovā sacīja Gutērrešs.

"Pietiek brutāli izturēties pret bioloģisko daudzveidību. Pietiek nogalinātu sevi ar oglekli. Pietiek izturēties pret dabu kā pret tualeti. Pietiek ar dedzināšanu un urbšanu un raktuvēm dzīties vēl dziļāk. Mēs rokam paši savus kapus," sacīja Gutērrešs.

COP26 valda liela spriedze saistībā ar finansējuma trūkumu un nevienlīdzīgo piekļuvi Covid-19 vakcīnām, kas liedza dažiem delegātiem apmeklēt konferenci.

Gutērrešs aicināja bagātās valstis pildīt savus solījumus nodrošināt 100 miljardus dolāru gadā finansējumam nabadzīgākajām valstīm palīdzībai cīņā ar klimata pārmaiņām.

Viņš arī mudināja pasaules līderus darīt vairāk, lai aizsargātu neaizsargātās kopienas, piebilstot, ka gandrīz četri miljardi cilvēku pēdējo desmit gadu laikā cietuši ar klimatu saistītās katastrofās.

"Šie postījumi tikai pieaugs," sacīja Gutērrešs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu