Valdība spriedīs par ierobežojumiem pēc 15. novembra (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ministru kabinets otrdien diskutēs par "dzīvi pēc 15.novembra" jeb periodu pēc stingrajiem Covid-19 ierobežojumiem, kas saukti arī par "lokdaunu", pirmdien pēc Sadarbības sanāksmes pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš norādīja, ka valdība lēmumu pēc 15.novembra atgriezties "zaļajā režīmā", kas paredz mazākus ierobežojumus personām ar Covid-19 sertifikātiem, jau iepriekš ir pieņēmusi, tomēr šodien sēdē tiks uzklausīts ekspertu viedoklis par to, kas iepriekš noteiktajā regulējumā piekoriģējams.

Kariņš pauda, ka pašreizējā saslimstības situācija atbilst pirms "lokdauna" ieviešanas izstrādātajām matemātiskajām prognozēm, saslimstībai minimāli, bet samazinoties, kas nozīmē, ka pēc apmēram desmit līdz 14 dienām varētu sākt mazināties arī pacientu skaita pieplūdums slimnīcās.

Ministru prezidents skaidroja, ka valdībā iepriekš pieņemts komplekss risinājums, kas paredz pēc "lokdauna" atgriezties pie "zaļā režīma", un pašlaik plānots pie šī mērķa pieturēties.

"Tas nenozīmē, ka valstij ir viegli vai ka veselības aprūpes sistēmai ir viegli, bet šobrīd, pēc datiem, kas katru dienu tiek papildināti, izskatās, ka

piepildās apmēram tas, ko mūsu eksperti bija matemātiski modelējuši.

Nākamais solis - pēc divām nedēļām - būtu pāreja atpakaļ uz "zaļo režīmu"," teica Kariņš.

Arī labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) norādīja, ka 15.novembris ir svarīga robežšķirtne, kad varēs atgriezties pie nosacījumiem, kādi bija līdz komandantstundas jeb mājsēdes ieviešanai. Pēc 15.novembra vairāk brīvības, arī ekonomiskajās aktivitātēs ir jānodrošina tiem cilvēkiem, kuri vakcinējušies pret Covid-19, jo ir izpildījuši pienākumu pret sabiedrību.

Eglītis pauda, ka scenārijs par atgriešanos "zaļajā režīmā" no 15.novembra saistīts ar tēzi jeb uzdevumu par vakcinēšanās pret Covid-19 strauju pieaugumu šajā laikā. Par to ir saņemtas labas ziņas, jo pēdējo nedēļu laikā un joprojām vakcinācijas temps ir augsts, apsteidzot Igauniju un strauji tuvojoties Lietuvas rādītājiem, atzīmēja labklājības ministrs.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) pavēstīja, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) koalīcijas sanāksmē ziņoja par to, ka vakcinācijas temps iedzīvotāju grupā virs 60 gadiem ir ļoti straujš un lielāks nekā citās vakcinācijas grupās. Līdz ar to varot vairāk cerēt, ka pēc divām nedēļām sabiedrība būs vairāk rezistenta jeb noturīga pret vīrusu, uzsvēra iekšlietu ministre.

Kā ziņots, par priekšlikumiem par regulējumu pēc "lokdauna" beigām pirmdien spriež arī Operatīvās vadības grupa. Ministrijām pagājušās nedēļas sēdē tika uzticēts uz pirmdienas sēdi sagatavot priekšlikumus grozījumiem rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu laikam no 15.novembra līdz 11.janvārim.

Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu