Rumānijā nominētajam premjeram neizdodas izveidot valdību

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Rumānija pirmdien atkal ieslīga politiskā krīzē, jo premjerministra amatam nominētais atvaļinātais ģenerālis Nikolae Čjuke atzina, ka viņam nav izdevies izveidot jaunu valdību.

"Es biju cerējis rast politisku risinājumu (..) bet matemātiskā realitāte ir tāda, ko mēs visi zinām," žurnālistiem sacīja Čjuke, kuru prezidents Klauss Johanniss 21.oktobrī nominēja premjerministra amatam.

Čjuke pārstāv konservatīvo Nacionāli liberālo partiju (PNL), ir dienējis gan Irākā, gan Afganistānā, un pēdējā valdībā pildīja aizsardzības ministra pienākumus.

Premjerministra Florina Kicu vadītā Rumānijas valdība, kas atradās pie varas tikai deviņus mēnešus, 5.oktobrī neizturēja uzticības balsojumu.

Johanniss 11.oktobrī premjerministra amatam nominēja bijušo Eiropas Savienības (ES) zemkopības komisāru Dačianu Čjološu, taču viņš nespēja iegūt pietiekamu likumdevēju atbalstu jaunā kabineta izveidošanai.

Čjuke sacīja, ka otrdien varētu tikt uzsāktas jaunas sarunas starp PNL un citiem politiskajiem grupējumiem, ja Johanniss izlemtu šādi rīkoties.

Čjuke mēģināja iegūt opozīcijā esošās Sociāldemokrātu partijas (PSD) vai centriski labējās Rumānijas glābšanas savienības (USR) atbalstu. PNL un tās sabiedrotajai Rumānijas Ungāru demokrātiskajai savienībai (UDMR) kopā ir tikai 150 no 465 parlamenta deputātu vietām.

Politiskā krīze valsti pārņēmusi brīdī, kad Rumānija cīnās ar Covid-19 pandēmijas ceturto vilni un tuvojas ziema, kas straujā energoresursu cenu pieauguma dēļ draud ar milzīgiem apkures rēķiniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu