Referendumā noraida Mineapolisas policijas likvidāciju (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Mineapolisā, kur Džordža Floida nāve policijas aizturēšanas operācijas laikā izsauca plašus protestus, vēlētāji otrdien noraidījuši ieceri par līdzšinējā policijas departamenta likvidāciju.

56% pilsoņu balsojuši pret grozījumiem Mineapolisas pilsētas hartā, kas paredzēja "sabiedriskās kārtības funkcijas īstenot ar visaptverošas sabiedriskās veselības pieeju," liecina oficiālie balsu skaitīšanas rezultāti.

Tikmēr līdzšinējais pilsētas mērs Džeikobs Freijs, kurš kandidē uz vēl vienu amata termiņu, ieguvis tikai 43% balsu, un viņam nāksies cīņu turpināt otrajā vēlēšanu kārtā.

Freijs iestājās pret policijas departamenta likvidāciju un atzinīgi novērtējis balsojuma rezultātus.

"Mums nepieciešamas dziļas, strukturāls pārmaiņas policijas darbā Amerikā," uzrunājot savus atbalstītājus norādīja Freijs. "Tajā pašā laikā mums nepieciešami policisti, kas tieši sadarbojas ar sabiedrību, lai gādātu par mūsu drošību."

2020.gada maijā notikušais incidents, kad aizturēšanas laikā gāja bojā melnādainais Floids, izsauca plašus protestus un grautiņus gan Mineapolisā, gan citās ASV pilsētās, un daļa tā dēvēto progresīvo Demokrātu partijā pieprasīja samazināt policijas finansējumu.

Bijušajam policistam Derekam Čovinam, kas tika atzīts par vainīgu Floida nāvē, tika piespriests 22 gadu un sešu mēnešu ilgs cietumsods.

Gadījumā, ja vēlētāji būtu atbalstījuši priekšlikumu par policijas departamenta likvidāciju, tas tiktu aizstāts ar Sabiedriskās drošības departamentu, kura funkcijas noteiktu mērs un pilsētas dome. Reformas ietvaros jaunajā departamentā bija paredzēts darbā pieņemt vairāk psihiskās veselības speciālistu un sociālo darbinieku.

Jaunā departamenta štatos "nepieciešamības gadījumā" varētu iekļaut arī "licencētus miera virsniekus", tas ir, policistus, kuri rūpētos par sabiedrisko kārtību, paredzēja vēlētāju noraidītā iniciatīva.

Tikmēr Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU), kas iestājās par Mineapolisas policijas spēku likvidāciju, norādījusi, ka visā valstī esot labvēlīga situācija, lai "samazinātu pārmērīgos resursus un pilnvaras", ar kādām apveltītas tiesībsargāšanas iestādes, tā vietā ietaupītos līdzekļus investējot "kopienās, kam tās (tiesībsargāšanas iestādes) kaitējušas".

ACLU paudusi arī apņēmību arī turpmāk "atbalstīt melnādaino un brūnādaino masu organizācijas, kas ir šī darba avangardā".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu