Džordža Floida slepkava notiesāts uz 22 gadiem (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Chris Tuite/is/mpi/Capital Pictures/Scanpix

Par Džorda Floida nogalināšanu tiesa bijušajam policistam Derekam Šovenam piespriedusi 22,5 gadu ilgu cietumsodu, vēsta ārvalstu mediji.

Pirms nepilniem diviem mēnešiem zvērinātie atzina Šovenu par vainīgu visos trīs izvirzītajos apsūdzības punktos - otrās pakāpes netīšā slepkavībā, trešās pakāpes slepkavībā un otrās pakāpes nonāvēšanā.

Kā, nolasot spriedumu, paziņojis tiesnesis, Čovins rīkojies īpaši cietsirdīgi un pārkāpis savas pilnvaras.

Smagākā apsūdzība, kurā Šovens tika atzīts par vainīgu, ir otrās pakāpes slepkavībā, par ko maksimālais soda mērs ir 40 gadu cietumsods, taču tiesa šodien lēma, ka Šovens aiz restēm pavadīs nākamos 22,5 gadus.

Apsūdzētais, kas sešas nedēļas ilgajā prāvā nesniedza liecības, tiesas sēdē pirmo reizi vērsās pie Floida tuviniekiem, paziņodams, ka izsaka viņiem līdzjūtību, bet neatvainodamies.

Apsūdzības puse bija pieprasījusi Čovinu sodīt ar brīvības atņemšanu uz 30 gadiem. Floida tuvinieki un protestu līderi atzinuši, ka piespriesto cietumsodu neuzskata par pietiekamu. Aizstāvības puse spriedumu pārsūdzēs.

Tomēr Floidu ģimenes advokāts to atzinis par "vēsturisku soli virzienā uz rasu izlīgumu" Amerikas Savienotajās Valstīs.

Jau ziņots, ka Džordža Floida nogalināšana izsauca milzīgus protestus ASV. Liela daļa ASV iedzīvotāju norādīja uz sabiedrībā pastāvošo rasismu, kā arī uz rasisma balstītiem naida noziegumiem, tai skaitā, arī policijas brutalitāte, kurai bieži tiek pakļauti tieši melnādainie iedzīvotāji.

ASV prezidents Džo Baidens pauda atbalstu zvērināto lēmumam, norādot, ka "tā bija slepkavība gaišā dienas laikā, un visai pasaulei nokrita zvīņas no acīm" par sistēmisko rasismu.

"Taču ar to nepietiek. Mēs nevaram pie tā apstāties. Mēs ieviesīsim īstas pārmaiņas un reformas. Mēs varam un mums ir pienākums darīt vairāk, lai novērstu šādu traģēdiju atkārtošanos," sacīja Baidens.

"Šis ir laiks šai valstij sanākt kopā, apvienoties kā amerikāņiem," sacīja Baidens televīzijas pārraidītos izteikumos.

"Ir tie, kas centīsies izmantot asās emocijas šajā brīdī - aģitatori un ekstrēmisti, kuriem neinteresē sociālais taisnīgums. Mēs nevaram ļaut viņiem gūt panākumus," brīdināja Baidens.

Lēmumu pozitīvi uzņēmis bijušais ASV prezidents Baraks Obama, televīzijas personība Opra Vinfrija, Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms un citas sabiedrībā atpazīstamas personas.ār

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu