Džordža Floida lieta: Šovens pārkāpa protokolu, liecina Mineapolisas policijas priekšnieks (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Džordža Floida memoriāls, Dereks Šovens.
Džordža Floida memoriāls, Dereks Šovens. Foto: Brandon Bell/AFP, Ramsey County Sheriff s Office via AP, File

ASV turpina tiesāt Mineapolisas policistu Dereku Šovenu, kurš apsūdzēts melnādainā Džordža Floida nonāvēšanā aizturēšanas laikā. Mineapolisas policijas departamenta priekšnieks Medarija Aradondo pirmdien liecināja, ka Šovens "absolūti" pārkāpa departamenta norādījumus par spēka lietošanu, vairāk nekā deviņas minūtes ar ceļgalu sēžot Floidam uz kakla, ziņo "The New York Times".

"Viņam vajadzēja to pārtraukt, tikko kā Floida kungs beidza pretoties, un noteikti to vajadzēja  pārtraukt tad, kad viņš juta ciešanas un centās to pateikt," norādīja Aradondo.

Tas, kā Šovens aizturēšanas laikā lietoja spēku pret Floidu, neatbilst Mineapolisas policijas apmācību saturam un "noteikti neatbilst mūsu ētikai  un vērtībām", liecināja Aradondo.

Policijas priekšnieks vairākas dienas pēc Floida nāves atlaida Šovenu un trīs citus policistus, kuri toreiz bija kopā ar viņu, raksta BBC.

Prāvas sestajā dienā prokurori uzdeva jautājumus par norādījumiem par spēka lietošanu un deeskalācijas stratēģijām, ko Mineapolisas policijas departaments māca policistiem. Aradondo norādīja, ka Šovena lietotā aizdomās turamā savaldīšanas metode tikusi lietota, "kad vairs nebija nekādas pretošanās un kad bija skaidrs, ka Floida kungs vairs nereaģē un pat nekustas".

"Tas nekādā veidā neatbilst mūsu sniegtajām apmācībām, un tas noteikti neatbilst mūsu ētikai  un vērtībām," teica policijas priekšnieks.

Aradondo arī piebilda, ka pavisam retos gadījumos ar spēku tiek aizturēti cilvēki, kuri turēti aizdomās par viltotas naudas izmantošanu, kā tas bija Floida gadījumā.

Pirmdien liecināja arī ārsts Brefdords Vankede Langenfelds, kurš 30 minūtes neveiksmīgi centās atdzīvināt Floidu un pēc tam pasludināja viņu par mirušu. Viņš sacīja, ka par Floida nāves cēloni uzskata skābekļa trūkumu. Šovena advokāti cenšas pierādīt, ka Floida nāves cēlonis bija cits, piemēram, saistīts ar toksikoloģijas analīzēs atklāto metamfetamīna un fentanila klātbūtni Floida organismā.

Savukārt Mineapolisas policijas inspektore Keitija Blekvela liecināja, ka ar Šovenu esot pazīstama 20 gadus. Runājot par norādījumiem saistībā ar spēka lietošanu, Blekvela sacīja, ka policistiem jābūt ļoti uzmanīgiem, liekot rokudzelžos saslēgtam cilvēkam gulēt uz vēdera, jo šādā pozā ir grūti paelpot. Jautāta, kad policistam vajadzētu likt mainīt šādu pozu, viņa atbildēja: "Tik drīz, cik vien iespējams."

45 gadus vecais Šovens noliedzis vainu izvirzītajās apsūdzībās - otrās pakāpes netīšā slepkavībā, trešās pakāpes slepkavībā un otrās pakāpes nonāvēšanā.

Atsaucoties uz video, kurā redzami Floida dzīves pēdējie brīži, prokuratūra apgalvo, ka Šovens 2020.gada 25.maijā aresta laikā lietoja pārmērīgu spēku un netīši nonāvēja Floidu. 

Savukārt Šovena advokāti mēģinās pierādīt, ka Floids gāja bojā no nesaistītām veselības problēmām un narkotiku lietošanas un ka Šovens aresta laikā sekoja policijas protokolam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu