Džordža Floida lieta: ASV sākas policista Dereka Šovena tiesāšana (20)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KEREM YUCEL / AFP / SCANPIX

Pirmdien ASV sāksies prāva pret Mineapolisas policistu Dereku Šovenu par melnādainā Džordža Floida nonāvēšanu, kas 2020.gada vasarā aizsāka plašus protestus pret rasismu un policijas vardarbību.

Prāva tiks translēta tiešraidē.

45 gadus vecais Šovens noliedzis vainu izvirzītajās apsūdzībās - otrās pakāpes netīšā slepkavībā, trešās pakāpes slepkavībā un otrās pakāpes nonāvēšanā.

Atsaucoties uz video, kurā redzami Floida dzīves pēdējie brīži, prokuratūra apgalvo, ka Šovens 2020.gada 25.maijā aresta laikā lietoja pārmērīgu spēku un netīši nonāvēja Floidu. 

Savukārt Šovena advokāti mēģinās pierādīt, ka Floids gāja bojā no nesaistītām veselības problēmām un narkotiku lietošanas un ka Šovens aresta laikā sekoja policijas protokolam.

Lietā, kas izraisīja plašus protestus ASV un piesaistīja lielu uzmanību arī ārvalstīs, nenācās viegli atrast zvērinātos. Lai atsijātu zvērinātos, kuriem varētu būt spēcīgs viedoklis par šo notikumu, tika uzdoti jautājumi par viņu attieksmi pret "Black Lives Matter" kustību, finansējuma samazināšanu policijai un bijušā bijušā NFL spēlētāja Kolina Kapernika lēmumu nomesties uz ceļgala ASV himnas laikā.

Gatavojoties prāvai, Henepina apgabala tiesai Minesotā apkārt aplikts žogs un norīkota apsardze. Epidemioloģiskās situācijas dēļ tiesas zālē ir uzstādītas caurspīdīgas barjeras, kā arī lieciniekiem un advokātiem jānēsā sejas maskas laikā, kamēr tie nerunā.

Plānots, ka turpmākās četras nedēļas tiesā izskanēs abu pušu ievadvārdi, kā arī liecības, kam sekos zvērināto debates.

Šovenam izvirzītas vairākas apsūdzības, un zvērinātie par katru no tām lems atsevišķi. Tas nozīmē, ka kādā apsūdzībā viņu varētu atzīt par vainīgu, bet citā - attaisnot. Notiesājoša sprieduma gadījumā Šovenam par otrās pakāpes slepkavību draud līdz 40 gadiem cietumā, par trešās pakāpes slepkavību - līdz 25 gadiem, bet par otrās pakāpes nonāvēšanu - līdz desmit gadiem.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu