SKT izmeklēs iespējamus noziegumus pret cilvēci Venecuēlā (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) izmeklēs, vai Venecuēlā ir izdarīti noziegumi pret cilvēci, kad drošības spēki 2017.gadā vērsās pret protestētājiem, trešdien paziņoja Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro un SKT prokurors Karims Hans.

Vairāk nekā 100 cilvēku gāja bojā, drošības spēkiem vēršoties pret demonstrācijām, kuras izprovocēja vairāku opozīcijas līderu aresti un augstākās tiesas lēmums izformēt opozīcijas kontrolēto Nacionālo sapulci.

Pēc provizoriska novērtējuma Hans "ir nolēmis pāriet uz nākamo fāzi patiesības meklēšanai", sacīja Maduro. "Mēs kā valsts respektējam viņa lēmumu, lai gan mēs tam nepiekrītam."

"Mums ieejot šajā jaunajā fāzē, es lūdzu visus dot manam birojam iespēju darīt savu darbu," piebilda Hans.

Lēmumu par šo izmeklēšanu atzinīgi novērtēja opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš kopš 2019.gada ir dēvējis sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu un guvis vairāk nekā 60 valstu atbalstu.

Gvaido tviterī paziņoja, ka šī izmeklēšana dos iespēju upuriem un viņu ģimenēm "pretendēt uz tiesībām panākt taisnīgumu, kas bijis liegts Venecuēlā".

Kad SKT 2018.gadā sāka provizorisku izmeklēšanu, toreizējais SKT prokurors Fatu Bensuda sacīja, ka ir "saprātīgs pamats" uzskatīt, ka valdība ir izdarījusi noziegumus pret cilvēci.

Maduro pauda neapmierinātību ar to, ka Venecuēlas valstij nav dota pieeja dokumentiem un informācijai, kas tika novērtēti šajā izmeklēšanas fāzē.

Hans un Maduro parakstīja vienošanos par sadarbību nākamajā izmeklēšanas posmā.

SKT prokurors atzinīgi novērtēja "konstruktīvo dialogu", kāds viņam bijis pēc sarunām ar Maduro, viceprezidenti Delsiju Rodrigesu, ģenerālprokuroru Tareku Viljamu Saabu un Augstākās tiesas pārstāvjiem.

Kopš 2017.gada apmēram 150 policijas vai armijas locekļi ir apsūdzēti vai notiesāti par cilvēktiesību pārkāpumiem. Opozīcija apgalvo, ka tas darīts tikai tāpēc, lai izvairītos no SKT izmeklēšanas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu