VIDEO ⟩ Kam būs iespēja saņemt balstvakcināciju? (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rido/shutterstock.com

Ceturtdien, 4. novembrī, norisinājās Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas rīkota attālinātā preses konference par balstvakcinācijas procesu un senioru pirmreizējo vakcināciju pret Covid-19. 

Preses konferencē piedalījās:

  • Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska,
  • NVD Vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala,
  • NVD Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Kā ziņots, no 4.novembra plānots sākt balstvakcināciju pret Covid-19 jeb tā dēvētās trešās devas nodrošināšanu iedzīvotājiem no 50 gadu vecuma ar hroniskām saslimšanām, valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vienlaikus no šī datuma iecerēts sākt balstvakcināciju pēc "Moderna" vakcīnas divu devu saņemšanas personām vecumā no 65 gadiem, sociālo aprūpes centru iemītniekiem, kā arī veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem.

Savukārt novembra turpmākajās nedēļās, Pavļuta vārdiem, indikatīvi no 15.novembra, plānots izvērst plašāku balstvakcināciju, nodrošinot to visiem iedzīvotājiem vecumā no 50 gadiem, kā arī personām no 18 gadiem ar hroniskām saslimšanām, kas rada augstu risku Covid-19 slimībai.

Šādu iespēju iecerēts nodrošināt arī personām no 18 gadu vecuma citās augsta riska profesijās, kur ir ilgstoša saskare gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem cilvēkiem un līdz ar to arī ir augstāks profesionālais un lokālā uzliesmojuma risks.

Piektdien Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja profesore Dace Zavadska pauda, ka šobrīd vakcinācijas jaudas ir ļoti noslogotas, taču brīdī, kad tās atkal būs pietiekamas, ir lietderīgi apsvērt citu iedzīvotāju grupu balstvakcināciju.

Tādējādi IVP balstvakcināciju nerekomendē visiem.

Tāpat sēdē uzsvērts, ka brīdī, kad balstvakcinācija tiks sākta plašākai sabiedrībai, tās laikā nepārtraukti būtu jāprioritizē iedzīvotāju grupas, jo balstvakcinācijas programmas mērķis ir novērst hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi tajās sabiedrības grupās, kur, balstoties uz pierādījumiem, ir zināms, ka primārā imunizācija varētu vairs nenodrošināt optimālu imūno aizsardzību.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu