Gruzijas prezidente atsakās apžēlot Saakašvili

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili no jauna apliecinājusi, ka neizmantos viņas rīcībā esošās pilnvaras apžēlot eksprezidentu Mihailu Saakašvili.

Preses brīfingā Zurabišvili mudināja varasiestādes izturēties pret Saakašvili kā pret "īpašu ieslodzīto", kā arī spert soļus, lai badastreiku pieteikušā eksprezidenta veselības stāvoklis netiktu izmantots "politiskām spekulācijām".

"Tā kā šis jautājums tiek atkārtots, tad man ir jāsaka, ka mana nostāja attiecībā uz bijušā prezidenta apžēlošanu ir stingra un nemainīga: "Nē un nekad.""

Bijušais prezidents neatbilst nevienam kritērijam - nedz politieslodzītā, nedz netaisnības upura, sacīja Zurabišvili. Viņš ir brīvprātīgi un nelegālā ceļā Gruzijā nonācis notiesātais, kura atbraukšanas mērķis bija destabilizācija.

Neraugoties uz to, kā arī ņemot vērā augsto sabiedrisko un politisko interesi, viņš ir jāuzskata par īpašu ieslodzīto, un tam ir nepieciešama īpaša ieslodzījuma vietu un varasiestāžu uzmanība, kā arī visu soļu īstenošana, lai viņa veselības pasliktināšanās netiktu izmantota politiskām spekulācijām un destabilizācijai.

Tam nepieciešama maksimāla caurredzamība un laicīga reaģēšana uz visām viņa stāvokļa pasliktināšanās pazīmēm.

"Tas arī viss. Vairāk es pie šī jautājuma neatgriezīšos," norādīja Zurabišvili.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un pašreiz vada Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Saakašvili atkal ieradās Gruzijā pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā. Viņš atrodas Rustavi pilsētas cietumā.

2018.gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām, un pēc aizturēšanas pieteicis badastreiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu