Eksperts: nav izslēgts, ka cilvēkiem ar novājinātu imunitāti var būt vajadzīga arī ceturtā pote (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki ieradušies saņem poti pret Covid-19 izbraukuma vakcinācijā. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki ieradušies saņem poti pret Covid-19 izbraukuma vakcinācijā. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) patlaban nevar izslēgt, ka pacientiem ar ļoti novājinātu imunitāti nākotnē būs nepieciešama arī ceturtā pote pret Covid-19, žurnālistiem ceturtdien pavēstīja EZA vakcinācijas stratēģijas vadītājs Marko Kavaleri.

Pēc viņa sacītā, šobrīd tiek ievākti dati, lai nonāktu pie rekomendācijām par personām, kam nākotnē varētu būt nepieciešama ceturtā deva.

"Runājot par ceturto devu, mēs saprotam, ka varētu būt pacienti, kas ir īpaši neaizsargāti pret šo vīrusu. Kā zināms, imūnsupresijas pacientiem jau šobrīd primārās vakcinācijas kontekstā tiek ieteikta trešā deva, un netiek izslēgts, ka šāda veida pacientiem, kuri tik labi nereaģē uz vakcināciju, ceturtā deva varētu būt vajadzīga vai ieteikta jau šobrīd," skaidroja Kavaleri.

Saskaņā ar viņa pausto, EZA pašlaik sagaida vairāk pierādījumus, kas ļautu ieteikt kādas rekomendācijas, vai un kam potēt vakcīnu ceturtās devas.

Kā vēstīts, Latvijā personām ar imūnsupresiju papildu deva tiek ieteikta 28 dienas pēc primārās vakcinācijas, prioritāri ar ražotāja "Moderna" vakcīnu, taču kā otrā prioritāte noteikta ražotāja "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna.

Eiropas Zāļu aģentūras lēmums par "BioNTech"/Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 lietošanu bērniem gaidāms decembrī

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) lēmums par "BioNTech"/Pfizer" ražotās vakcīnas pret Covid-19 lietošanu bērniem gaidāms decembrī, ceturtdien žurnālistiem atzina EZA Bioloģisko veselības apdraudējumu un vakcīnu stratēģijas vadītājs Marko Kavaleri.

Atzinumus gaidāms par vakcīnas izmantošanu bērniem no pieciem līdz 11 gadiem. Kavaleri skaidroja, ka šī pieteikuma izvērtēšanai, salīdzinot ar citiem, būtiski paātrināts izskatīšanas laiks. EZA plāno arī turpmāk izskatīt visus "BioNTech/Pfizer" iesniegtos datus par vakcīnas lietošanu bērniem.

Kavaleri uzsvēra, ka arī bērni, inficējoties ar Covid-19, var nonākt slimnīcā.

EZA arī norāda, ka pašlaik Eiropā atkal palielinās atklāto Covid-19 gadījumu skaits. Tādēļ ir svarīgi, lai cilvēki ir vakcinēti vai pabeidz sākto vakcinācijas kursu.

Jau ziņots, ka EZA ir sākusi vērtēt uzņēmumu "BioNTech"/Pfizer" iesniegto pieteikumu par Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" lietošanas paplašināšanu, ietverot arī bērnus vecumā no pieciem līdz 11 gadiem. Vakcīna pašlaik jau ir apstiprināta lietošanai bērniem no 12 gadu vecuma un pieaugušajiem.

Šī vakcīna satur par ziņneša RNS dēvēto molekulu, kurā ir instrukcijas pīķa proteīna veidošanai. Pīķa proteīns dabā sastopams uz Covid-19 izraisošā vīrusa SARS-CoV-2 virsmas. Šī vakcīna iedarbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret SARS-CoV-2 vīrusu.

Lai pieņemtu lēmumu par "Comirnaty" lietošanas paplašināšanu, EZA Zāļu reģistrācijas komiteja izvērtēs par vakcīnu pieejamos datus, tostarp rezultātus no pašreiz notiekošā klīniskā pētījuma, kurā piedalās bērni vecumā no pieciem līdz 11 gadiem. Zāļu reģistrācijas komitejas slēdziens tiks pārsūtīts Eiropas Komisijai, kura pieņems gala lēmumu par reģistrāciju, kas būs spēkā visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

"Comirnaty" pirmo reizi ES tika reģistrēta 2020.gada decembrī.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu